OGLASNA TABLA
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Do 30. novembra opštine bi trebalo da objave da li će i za koliko povećati porez na imovinu

Ostalo je još nekoliko dana do 30. novembra kada bi opštine trebalo da objave svoje odluke o tome da li i za koliko povećavaju porez na imovinu.

Pojedine lokalne samouprave već računaju na tu stavku, jer su porasle cene nekretnina.

Koliko će taj namet biti uvećan za sada je neizvesno jer lokalne samouprave još uvek nisu usvojile odluke o prosečnoj ceni kvadrata. Nekome će porez biti uvećan za par procenata, a nekome čak i smanjen, a zavisi u kojoj ste od zona.

Način i elemente za utvrđivanje poreza na imovinu propisan je Zakonom o porezima na imovinu. Odluku o prosečnim cenama nepokretnosti za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave u skladu sa statutom i opštim aktom JLS.

Prosečne cene po zonama utvrđuju se na osnovu cena ostvarenih u prometu nepokretnosti iz ugovora o kupoprodajama.

„Ugovori se sada sistemski dostavljaju poreskim organima odmah nakon overe kod notara. Takođe, podatke o cenama u prometu lokalna poreska administracija može da pribavlja iz svih raspoloživih izvora. Cene nepokretnosti na tržištu diktiraju i visinu poreskih osnovica. Treba ipak naglasiti da se za potrebe poreza na imovinu koriste prosečne cene iz prometa”, objašnjava Jelena Holcinger, viša ekspertkinja za javne finansije i poreze.

Ona navodi primer da i prodaja nepokretnosti od 1.200 evra po metru kvadratnom i ona od 2.500 evra po kvadratu u istoj zoni će se evidentirati i uprosečiti za dobijanje prosečne cene za porez na imovinu.

– Tek nakon prikupljenih raspoloživih podataka iz prometa nepokretnosti mogu se utvrditi prosečne cene koje će se koristiti pri utvrđivanju poreza na imovinu za sledeću godinu – navodi ona.

U skladu sa kretanjima cena dolazi i do povećanja ili smanjenja prosečnih cena, pa pojedini obveznici imaju povećanje, a drugi smanjenje obaveze poreza na imovinu za 2021. u odnosu na 2020. godinu.

Otuda slučajevi da su građanima pojedinih opština stigli umanjeni računi, ali se javljaju i paradoksalni primeri, koji se obično stavljaju pod izuzetke, odnosno, kasnije se rešavaju na druge načine.

Tako je na primer, ako postoji jedna mala opština sa malim prometom na tržištu nekretnina, a proda se jedna vila za visoku cenu, ta transakcija može uticati na bilans cele opštine.

– Lokalne samouprave su dužne da Odluku o prosečnim cenama nepokretnosti po zonama za potrebe utvrđivanja osnovice poreza na imovinu objavi na svom sajtu do 30.novembra tekuće godine koja se primenjuje od 1. januara poreske godine, podseća Holcinger.

Porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja, prema Zakonu o porezima na imovinu. On se plaća, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate dospevaju oko 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, koja trenutno iznosi 9,25 odsto. Za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je kazna od 5.000 dinara.

GZS/Telegraf Biznis

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У петак бесплатна подела садница белог јасена испред зграде општине Чајетина

Oglasna Tabla

Дрина је до сада носила шест кућица са стене, а седма траје дуже од десет година: Ово је тајна опстанка јединствене грађевине у Србији и свету, Кинези су у колонама чекали да дођу до ње

Oglasna Tabla

“Библиотека за све”

Oglasna Tabla

Шеклер о омикрону: Главни клинички знак је стравични замор – као да је ауто прешао преко вас

Oglasna Tabla

Поново се одлажу платни разреди

Oglasna Tabla

Данас честитке за празнике готово нико не шаље: Присетите се неких од најлепших честитки које смо некада слали

Oglasna Tabla

Некад Милица, данас Мија! Ово су најчешћа имена у Србији за 2021. годину

Oglasna Tabla

Концерт: Дејан Крсмановић квартет

Oglasna Tabla

ГКЦ Ужице, генератор културних дешавања у граду

Oglasna Tabla