ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Дно ужичког дечјег базена пукло због недовољно арматуре и бетона

Спремајући се за сутрашњу седницу Скупштине града Ужица одборници су у записнику са претходне могли да читају и детаље стручног налаза због чега је на измаку лета пукло дно тек направљеног дечјег базена на ужичкој плажи. Та седница, на којој је уз одборничку дискусију предочен овај извештај, одржана је уочи новогодишњих празника па остала ван уобичајене пажње јавности. Упркос томе што су септембра 2022. о несвакидашњем оштећењу обновљеног базена (у чију реконструкцију је град уложио 38,5 милиона динара) брујали медији и политичке странке.

Подсећамо да је тих дана овом невеликом базену, након једногодишње реконструкције, изненада пукло дно управо кад су радови завршавани. То дечје купалиште налази се уз градску плажу, а пукотина на њему појавила се код подизања устава на брани Ђетиње при редовном пражњењу воде из плаже. Пукло је дно, а пукла и брука. Надлежни су тада објаснили да је пројектом било предвиђено да базен може да издржи утицај воде из реке, али је притисак, створен пражњењем плаже, направио оштећење. Најавили су да ће се утврдити узроци пуцања купалишта и одговорност за насталу штету.

Затим је град ангажовао стручњаке да утврде узроке настанка проблема, па је крајем 2022. извештај о узроцима предочио одборницима др Милош Марјановић, доцент на катедри за грађевинску геотехнику београдског Грађевинског факултета. Та испитивања, због којих је у новембру поново пуњена и пражњена плажа, показала су да је тло испод базена хетерогеног састава и различите водопропустивости, а ово пише о узроку пуцања дна:

„Истакао је да је до појаве прслине довела недовољна количина уграђене арматуре у горњу зону плоче базена. Навео је да је марка бетона 20, уместо пројектоване марке бетона 30, те да је до оштећења подне облоге (плочица) довео следећи редослед извођења радова: избетонирана је армирано-бетонска плоча у тренутку када је акумулација (плажа) била испражњена, да би се њеним пуњењем плоча савила вертикално навише, а онда су на тај деформисани облик плоче налепљене круте плочице”, цитирају се у записнику са седнице речи др Милоша Марјановића. Предложио је да се подне облоге замене еластичним системом, те упозорио да се пажљиво врши пражњење и пуњење базена и плаже. Уз то нагласио да инвеститор, град Ужице, треба да донесе одлуку шта даље, о чему мора да се уради пројекат санације с условима извођења радова, динамиком и ценом коштања.

У дискусији одборника након извештаја Владан Виријевић се запитао ко је одговоран што није уграђена довољна количина арматуре, оценивши да су извођачи радова лоше радили на овом послу. Градоначелница Јелена Раковић Радивојевић истакла је да ће сви који су направили пропуст одговарати за настале грешке, а да град неће из буџета издвајати средства за санацију. „Нагласила је да ће надлежне институције морати да се у наредном периоду позабаве пројектантима и извођачима који су учествовали у реконструкцији базена”, бележи записник њене речи са те седнице ужичке скупштине, одржане пре безмало два месеца. Сада јавност очекује да о предузетом буде речи на предстојећој седници, заказаној за сутра.

Извор: Политика

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Интезивно се ради на решавању проблема мештана Беле Земље (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписан конкурс за доделу градских стипендија за ученике средњих школа (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Књижевно вече посвећено словенској митологији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова изложба у Рефлектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

У фокусу Европске недеље мобилности и безбедност деце у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кампања „Дај педалу раку“ од суботе 23. септембра

ОГЛАСНА ТАБЛА