OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Dnevnice rekordne, a nema ko da radi: Milovan za dan nudi 3.000 dinara

Milovan Nikolić iz Sirdije kod Osečine, kaže da je zabrinut da njegov rod od oko 15 tona maline neće imati ko da obere, pošto je nedelju dana pre početka berbe na jedvite jade obezbedio deset berača, a treba mu još toliko.

Brojni malinari se nedeljama unazad žale da berače još nisu obezbedili iako po njihovim rečima nude rekordne dnevnice, veće od 3.000 dinara.

– Potrebna su mi tri radnika, po mogućstvu članovi porodice za branje maline u blizini Užica, sa početkom oko 20. juna. Stan i hrana obezbeđeni. Uslovi odlični, boravak u kući, smeštaj u sobi, wifi non-stop, pauze redovne, sve kao kod svoje kuće, jer dobar radnik se ceni.
Ovakvi oglasi preplavili su ovih dana specijalizovane sajtove, društvene mreže i lokalne nedeljnike, a berači “crvenog zlata” bi za mesec dana, uz sve navedene uslove, mogli da zarade platu od svih 90.000 dinara, jer je raspon oglašenih i obećanih dnevnica od 2.500 do 3.500 dinara.

Međutim, Milovan Nikolić iz Sirdije kod Osečine, kaže da je zabrinut da njegov rod od oko 15 tona maline neće imati ko da obere, pošto je nedelju dana pre početka berbe na jedvite jade obezbedio deset berača, a treba mu još toliko.

– Od mladih, to je retkost da neko želi da radi. Ostao je poneki penzioner koji je vitalan, ili ćemo morati da se oslonimo na komšiluk. Blizu smo grada, ali niko neće da ostane u selu dok traje berba, iako nudim kvalitetan smeštaj, ishranu i najveću dnevnicu koja se bude plaćala. U valjevski kraj nekada su dolazili i berači sa juga Srbije, ali ih poodavno nema – žali se Nikolić.

Slično iskustvo je i Stojadina Božića iz Varde kod Kosjerića, kojem će bar osam berača takođe trebati za desetak dana. Spreman je da ih plati 60 dinara po ubranom kilogramu maline, uz smeštaj i tri obroka, kako napominje, “domaće kuhinje koju jedemo i mi ukućani”.

– Ako otkupljivači budu plaćali više, a pominje se da će cena maline biti čak i 300 dinara, spreman sam da dnevnicu povećam. Već sada, ako nabere 60 kilograma iznosi 3.600 dinara, što je mislim više nego korektno. Međutim, ovi što zovu, uz to kolika je dnevnica, pitaju koliko se časova radi. U tome je osnovni problem, jer brati malinu znači raditi od svitanja do sumraka, mladi to neće, a stariji to ne mogu. Nisu mi jasni mladići i devojke koji bi ovako mogli sebi da obezbede na primer letovanje i još da im pretekne – u dahu priča Stojadin.
Deficit berača nije problem od juče. Možda je budućnost u nekim specijalizovanim agencijama koje će, na primer, angažovati nezaposlene žene na nekom području, od obavljanja svih administrativnih poslova do plaćanja svih dažbina državi. Ovako, oslanjajući se na oglase i pozive, čeka nas još jedna problematična godina, a rod maline će biti sasvim solidan – poručuje Milovan Nikolić.

Izvor: alo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

“Nemojte me pipati, molim vas!” Učenika iz Užica seksualno zlostavljao taksista koji ga je vozio na maturski ispit. Policija odmah privela napasnika!

Oglasna Tabla

Od sutra stroga kontrola – svi uređaji policije otkrivaće pijane i drogirane vozače

Oglasna Tabla

Najbolje užičko-Najveći pećinski portal na Balkanu

Oglasna Tabla

Zašto nikako ne smete da stavljate krastavac i paradajz zajedno u salatu

Oglasna Tabla

Otkrila je Novaka, proglašena za jednog od najboljih trenera na svetu, a od svog radase nije obogatila: Ovo je priča o legendarnoj Jeleni Genčić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan velnesa obeležen na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Održano školsko takmičenje u ribolovu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Biblioteka vas čeka

Oglasna Tabla

I jutros smo platili Titov dug: Legla nam je rata od 20 miliona evra

Oglasna Tabla