ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Дневница и до 5.000 динара: Малинари у западној Србији безуспешно трагају за радницима

Друштвене мреже, портали и новине у Србији су препуни огласа у потрази за берачима малина којима домаћини – у страху да ће им род пропасти, јер неће имати ко да га „скине“ – нуде све боље услове. Тако ће и овогодишња дневница, највероватније, износити чак 5.000 динара – 2.000 више него лане

Малинар из Ивањице Миодраг Сретеновић бераче безуспешно тражи већ тридесетак дана, а оглас је поставио на једном од читанијих портала у западној Србији.

– Уз дневницу нудим смештај и храну, али нико неће да ради. Мој засад је на површини од око 50 ари, што и није тако пуно, па замислите колико тек стрепе власници већих парцела – објашњава Сретеновић, претпостављајући да ће цена малине ове године премашити 600 динара по килограму, мада поједини откупљивачи веле да ће „изаћи“ и на 1.000, што би било рекордно.

На то ће, кажу добри познаваоци ове области, пре свега утицати мањак рода – посебно у брдским пределима, где је малињаке „покосио“ касни снег. Истовремено, на светском тржишту је све већа потражња за српским малинама, мада тренутна криза у Украјини и те како може да утиче на извоз.

– У хладњачи су ми остале неке залихе од прошле године, а тренутна цена је достигла 590 динара, плус порез. У малињацима се ових дана чисти вишак, те ђубри, тарипира и фрезира, а за све то сам морао да доведем раднике из Пожеге, којима плаћам 400 динара по сату. Имам засаде на 1,3 хектара, па се уздам у обећање једног Пироћанца да ће ми на време довести бераче. Рачунам и на традиционалну радну смагу из Републике Српске – вели Владан Перовић из Ариља.

Иначе, поједини малинари из овог места, али и из Ивањице – већ годинама уназад – са првим пролећним радовима одлазе аутобусом на југ Србије и одатле довозе раднике, који у овим крајевима остају све до краја сезоне брања. Међу њима је највише Рома, којима произвођачи обезбеђују смештај, а они – по потреби – иду од произвођача до произвођача и обављају све потребне послове. Тренутна дневница им је око 4.500 динара, пишу Новости.

Извор: Информер

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Дино турнеја у градовима суседних држава (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Спортске игре младих од данас у Љубовији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра бесплатни превентивни прегледи у Домовима здравља широм Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех младих атлетичара Младости из Ужица у Дервенти (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли ће доћи до поскупљења јаја за Васкрс

ОГЛАСНА ТАБЛА

Када треба фарбати јаја за Васкрс да би породицу пратили напредак и благостање

ОГЛАСНА ТАБЛА

Љубивоје Ршумовић: Купујте деци књиге, па макар их они и поцепали

ОГЛАСНА ТАБЛА

Појачана контрола саобраћаја до 1. маја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 20. април

ОГЛАСНА ТАБЛА