Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Дневница и до 5.000 динара: Малинари у западној Србији безуспешно трагају за радницима

Друштвене мреже, портали и новине у Србији су препуни огласа у потрази за берачима малина којима домаћини – у страху да ће им род пропасти, јер неће имати ко да га „скине“ – нуде све боље услове. Тако ће и овогодишња дневница, највероватније, износити чак 5.000 динара – 2.000 више него лане

Малинар из Ивањице Миодраг Сретеновић бераче безуспешно тражи већ тридесетак дана, а оглас је поставио на једном од читанијих портала у западној Србији.

– Уз дневницу нудим смештај и храну, али нико неће да ради. Мој засад је на површини од око 50 ари, што и није тако пуно, па замислите колико тек стрепе власници већих парцела – објашњава Сретеновић, претпостављајући да ће цена малине ове године премашити 600 динара по килограму, мада поједини откупљивачи веле да ће „изаћи“ и на 1.000, што би било рекордно.

На то ће, кажу добри познаваоци ове области, пре свега утицати мањак рода – посебно у брдским пределима, где је малињаке „покосио“ касни снег. Истовремено, на светском тржишту је све већа потражња за српским малинама, мада тренутна криза у Украјини и те како може да утиче на извоз.

– У хладњачи су ми остале неке залихе од прошле године, а тренутна цена је достигла 590 динара, плус порез. У малињацима се ових дана чисти вишак, те ђубри, тарипира и фрезира, а за све то сам морао да доведем раднике из Пожеге, којима плаћам 400 динара по сату. Имам засаде на 1,3 хектара, па се уздам у обећање једног Пироћанца да ће ми на време довести бераче. Рачунам и на традиционалну радну смагу из Републике Српске – вели Владан Перовић из Ариља.

Иначе, поједини малинари из овог места, али и из Ивањице – већ годинама уназад – са првим пролећним радовима одлазе аутобусом на југ Србије и одатле довозе раднике, који у овим крајевима остају све до краја сезоне брања. Међу њима је највише Рома, којима произвођачи обезбеђују смештај, а они – по потреби – иду од произвођача до произвођача и обављају све потребне послове. Тренутна дневница им је око 4.500 динара, пишу Новости.

Извор: Информер

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Јануарска плата: Нижа него у децембру, на четвртом месту у региону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписани конкурси за програме од јавног интереса у омладинском сектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Иновативни лек против мултипле склерозе доступан и пацијентима у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Савез пчеларских организација Србије и Министарство пољопривреде апеловали да се спречи тровање пчела

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада Србије смањила субвенцију за осигурање усева у пет округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Многима је у Србији стигла ова порука: Иза свега се крије Инстаграм превара након које можете да останете без пара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повређен пешак у Ужицу: аутомобил га ударио на пешачком прелазу код Нараодног музеја

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба Сабахудин Мурановић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, у мају или јуну

ОГЛАСНА ТАБЛА