OGLASNA TABLA
ПРАВОСЛАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ђурђевдан, празник са највише обичаја: За здравље и напредак у кући и љубави поштовали су се ови ритуали

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Ђурђевдански обичаји спадају у најбројније и најзанимљивије после божићних обичаја.

Ђурђевдан се слави 6. маја и овај празник се узима као граница између зиме и лета. Раније су тога дана хајдуци напуштали своја склоништа у којима су се скривали током зиме и одлазили у шуму на заказано место да поново отпочну хајдуковање. Зато у народу и постоји изрека “Ђурђевданак- хајдучки састанак.”

После Божића, Ђурђевдан је празник са највише обичаја.

Ђурђевдански обичаји односе се на здравље, плодност, млечност стоке, здравље укућана, на удају, женидбу…

На Ђурђевадан плету се и венчићи од ђурђевског цвећа, ђурђевка и млечике и њиме се ките капије и улазна врата у кући. Ти венци стоје изнад врата читаву годину до следећег Ђурђевдана. Када се плетење венаца заврши, обичај је да се развије коло у тихој вечери и по месечини.

Понегде на Ђурђевдан народ одлази у природу, заједнички на ђурђевдански уранак. За ову прилику посебно се припрема јело и пиће. Народ се весели често и до подне. На ђурђевданским уранцима млади се опасују врбовим прућем да буду напредни као врбе, ките здравцем да буду здрави као здравац, копривом, да коприва опече болест и селеном да им душа мирише као селен.

Магијска својства приписивала су се и води. Купање и умивање ђурђевданском водом гарантовало је здравље током читаве године. Купало се на сам дан празника, пре изласка сунца.

Од Ђурђевдана почиње и летња сезона, што је згодна прилика да се дође до вољене особе. И у томе је помагала магија, којом су се бавиле девојке пред удају.

Тај, такозвани, магијски лов на мушкарце, зависио је од места до места. У околини Високог девојке су брале помамник, да би се момци за њима помамили и “навалу” да би мушкарцима биле драже.

Забележен је и обичај да девојка на Ђурђевдан протрчи кроз свињац с намером да уплаши свиње. Веровало се да ће момци, попут свиња, тада трчати око ње и за њом.

Опанак

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Светски дан пчела – 20. мај

Oglasna Tabla

Вицешампиони округа: Школа из Костојевића бриљирала у Пријепољу

Oglasna Tabla

На месту одакле се види пола Србије, биће изграђен стаклени видиковац изнад саме литице

Oglasna Tabla

Голд гондола неће радити од од 9. маја до 20. јуна

Oglasna Tabla

Премијера представе “Месец (дана) на селу”

Oglasna Tabla

Градоначелница обишла радове на путним правцима и разговарала са мештанима Стапара

Oglasna Tabla

Временска прогноза за петак 20. мај

Oglasna Tabla

Отворене Спортске игре младих на Златибору

Oglasna Tabla

У Народном позоришту премијера, у ГКЦ-у два концерта

Oglasna Tabla