ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ПРАВОСЛАВЉЕ

Ђурђевдан, празник са највише обичаја: За здравље и напредак у кући и љубави поштовали су се ови ритуали

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Ђурђевдански обичаји спадају у најбројније и најзанимљивије после божићних обичаја.

Ђурђевдан се слави 6. маја и овај празник се узима као граница између зиме и лета. Раније су тога дана хајдуци напуштали своја склоништа у којима су се скривали током зиме и одлазили у шуму на заказано место да поново отпочну хајдуковање. Зато у народу и постоји изрека “Ђурђевданак- хајдучки састанак.”

После Божића, Ђурђевдан је празник са највише обичаја.

Ђурђевдански обичаји односе се на здравље, плодност, млечност стоке, здравље укућана, на удају, женидбу…

На Ђурђевадан плету се и венчићи од ђурђевског цвећа, ђурђевка и млечике и њиме се ките капије и улазна врата у кући. Ти венци стоје изнад врата читаву годину до следећег Ђурђевдана. Када се плетење венаца заврши, обичај је да се развије коло у тихој вечери и по месечини.

Понегде на Ђурђевдан народ одлази у природу, заједнички на ђурђевдански уранак. За ову прилику посебно се припрема јело и пиће. Народ се весели често и до подне. На ђурђевданским уранцима млади се опасују врбовим прућем да буду напредни као врбе, ките здравцем да буду здрави као здравац, копривом, да коприва опече болест и селеном да им душа мирише као селен.

Магијска својства приписивала су се и води. Купање и умивање ђурђевданском водом гарантовало је здравље током читаве године. Купало се на сам дан празника, пре изласка сунца.

Од Ђурђевдана почиње и летња сезона, што је згодна прилика да се дође до вољене особе. И у томе је помагала магија, којом су се бавиле девојке пред удају.

Тај, такозвани, магијски лов на мушкарце, зависио је од места до места. У околини Високог девојке су брале помамник, да би се момци за њима помамили и “навалу” да би мушкарцима биле драже.

Забележен је и обичај да девојка на Ђурђевдан протрчи кроз свињац с намером да уплаши свиње. Веровало се да ће момци, попут свиња, тада трчати око ње и за њом.

Опанак

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Паб квиз

ОГЛАСНА ТАБЛА