ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Ђоковић: Нисам антиваксер, али ћу жртвовати трофеје ако ме буду терали да се вакцинишем


Најбољи тенисер света дао је за Би-Би-Си први велики интервју после депортације из Аустралије у којем је открио да ће жртвовати трофеје и шансу да постане најбољи у историји „белог спорта“ уколико вакцинација буде обавезна за наступе на турнирима. Ђоковић је истакао и да није антиваксер како га многи на Западу представљају, али да верује у слободу избора.

Прво питање у интервјуу управо је гласило да ли је Новак Ђоковић антиваксер…

„Не“, одговорио је Србин.

„Верујем да треба да постоји право избора на то да ли ћете се вакцинисати или не. Нисам о томе говорио раније, нисам откривао свој вакцинални статус јер имам право на то да буде приватан. Колико видим, било је много погрешних закључака и претпоставки. Зато је било важно да проговорим о томе и разјасним одређене ствари“, додао је, истичући да је вакцинисан као дете.

Истакао је да ни у једном тренутку није ширио погрешне информације и да разуме колико је важна вакцинација у светској медицини.

„Никада нисам био против вакцинације. Схватам да глобално сви улажу велики напор да контролишу овај ‘пожар’. И надам се да ће у томе успети. Вакцинација је највероватније и највећи напор да се то учини. Вероватно је пола света вакцинисано и ја то потпуно поштујем, али сам одувек веровао и представљао ту слободу избора шта уносите у своје тело.“

Објаснио је и који је разлог због којег се није вакцинисао против ковида. Како каже, увек је био „ученик добробити тела, здравља и исхране“, и да је на одлуку делимично утицао позитиван утицај који су фактори попут промене исхране и начина спавања имали на његове атлетске способности.

„За мене је то основни принцип разумевања шта је добро, а шта лоше за вас. Као елитни професионални спортиста, увек сам пажљиво анализирао све састојке који долазе из суплемената, хране, воде, спортских пића… Све што као гориво улази у мој организам. На основу информација које сам добио, одлучио сам да се не вакцинишем.“

Како је навео, не одбацује могућност вакцинације против ковида у будућности.

„Трудим се да држим ум отвореним јер се сви трудимо да пронађемо најбоље могуће решење. Нико не жели да буде у овој ситуацији у којој смо ми колективно већ две године. Део сам глобалног спорта који се игра сваке недеље на различитим локацијама. Разумем последице своје одлуке. Једна од последица је да не идем у Аустралију, био сам спреман на то. Разумем да данас не бити вакцинисан значи да не могу да путујем на већину турнира.“

„Спреман сам да не играм на Ролан Гаросу и Вимблдону“

Једно од питања је било да ли је спреман да не учествује на турнирима и одбаци шансу да буде најуспешнији тенисер свих времена, уколико вакцинација буде обавезна.

„Да. Спреман сам да платим ту цену“, истакао је Ђоковић.

Ако ствари остану какве јесу, то значи да ће пропустити и Ролан Гарос, на којем такође брани титулу.

„Да, спреман сам да платим ту цену“, поновио је светски „број 1“.

То значи да ће морати да пропусти и Вимблдон – да ли је то цена коју је спреман да плати…

„Да.“

„Зашто, Новаче, зашто?“, упитао га је новинар.

„Зато што принципи доношења одлука у вези са мојим телом су важнији од било којег трофеја или било чега другог. Трудим се да будем у складу са својим телом што је више могуће.“

Шта би онда била његова порука антиваксерским групама које јавно говоре да је „Новак Ђоковић један од њих“.

„Рекао бих им да свако има право да говори или ради како год мисли да је адекватно. Никада нисам рекао да сам део тог покрета. Нико током процеса и саге у Аустралији ме није питао за мишљење или какви су моји ставови о вакцинацији. Нисам могао да изразим шта мислим и какви су ми ставови, ни током легалног процеса, нити напољу. Несрећа је што је било толико погрешних претпоставки и закључака широм света, заснованих на нечему са чим ја потпуно нисам сагласан.“

„Нисам се намерно заразио, нити фалсификовао тестове“

Осврнуо се и на ситуацију која се догодила у Аустралији, када је депортован због одлуке министра за имиграције Алекса Хока. Такође, говорио је и о реакцијама јавности и одређених играча да је имао предност јер је добио медицинско изузеће.

„Разумем да је много критика и разумем да људи смишљају различите теорије о томе, али нико није срећан када добије ковид. Милиони људи имају проблема због ковида. Зато сам то схватио врло озбиљно, не волим када неко каже да сам то искористио у своју корист како бих добио позитиван пи-си-ар тест и отишао у Аустралију“, рекао је Новак.

Када је упитан да ли је постојало неких покушаја да се фалсификују документи како би добио изузеће, одлучно је рекао „не“.

Закључује и да му је било веома тешко због дешавања у Мелбурну, пошто је неколико дана провео у имиграционом притвору, а онда и морао да напусти земљу после другог судског процеса.

„Грешка приликом попуњавања папира за визу није намерно учињена. Прихваћена је и потврђена од Федералног суда и министра за имиграције. Оно што људи вероватно не знају, нисам депортован из Аустралије јер нисам вакцинисан или сам прекршио нека правила или због те грешке у документацији. Све то је прихваћено и потврђено од Федералног суда Аустралије и министра за имиграције. Разлог за депортацију је тај што је министар искористио своје дискреционо право да ми поништи визу на основу мишљења да бих могао да покренем антиваксерски сентимент у граду, с чим уопште нисам сагласан“, закључио је Ђоковић.

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце