ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Đaka generacije love klubovi

Užice – Sve petice u školi i uspesi u sportu mogu zajedno. Retkim i posvećenim učenicima to uspeva, jer su obaveze na oba polja zahtevne. A te visoke domete dohvatio je jedan visoki momak u Užicu, mladi Matija Prodanović (15), đak generacije OŠ „Nada Matić” u minuloj školskoj godini i jedan od košarkaških talenata u gradu na Đetinji.

Petice, diplome i nagrade pratile su Matiju kroz osnovnu školu – od učiteljice Zorice Jeremić, koja je vrlo zaslužna za njegovo takvo učenje, do zasluga nastavnika u višim razredima OŠ „Nada Matić”. Uz odlične ocene nizao je uspehe u raznim predmetima: istoriji, srpskom jeziku, fizici, hemiji, tehnici i tehnologiji, matematici, biologiji. Osvajač je preko 30 diploma na takmičenjima svih nivoa iz ovih predmeta. Zasluženo je đak generacije, prvi među petičarima te škole.

Ipak, nije prvi sa ovim zvanjem u svojoj porodici. Matijina sestra Anđela, sada gimnazijalka o čijim smo uspesima na državnom takmičenju iz matematike pre dve godine pisali u „Politici”, takođe postiže izuzetne rezultate u školovanju i na takmičenjima. Bila je učenica generacije OŠ „Nada Matić”, osvojila priznanja na državnim takmičenjima iz fizike, hemije i posebno matematike, gde je i ove godine bila ubedljivo na prvom mestu. Anđela je Matiji uzor u postignutom, on u učenju korača njenim stopama.

Košarka je važna priča u porodici Prodanović. Matijin otac i trener Saša, profesor fizičkog, odavno vodi ovdašnji KK „Šampion” za mlađe kategorije, u kom su karijere započinjali neki uspešni igrači (među njima i Nemanja Nedović). Sada je Matija, krilni centar preciznog šuta koji je sa samo 15 godina izrastao do 202 centimetra, uzdanica ovog užičkog kluba.

– Košarku treniram od devete godine. Trudim se da budem posvećen svakom treningu i utakmici kako bih napredovao, u svakom poslu dajem sve od sebe – kaže mladi košarkaš, đak generacije.

Njegov talenat brzo su prepoznali stručnjaci i redovno ga pozivaju na trenažne aktivnosti Košarkaškog saveza Srbije. Nosilac je priznanja MVP na prestižnom košarkaškom kampu „Kasta”, proglašen za najboljeg strelca petog „Turnira šampiona” za mlade igrače. Svojim posebnim uspehom smatra 36 postignutih poena na jednoj prvenstvenoj utakmici. Kao dvometraš, privlači pažnju među ostalim igračima svoje generacije, ali ga „meka ruka” u šutu izdvaja od ostalih visokih momaka.

A košarkaški stručnjaci s pažnjom prate svakog talenta, pogotovo ako je visok i precizan. Tako je i Matija postao interesantan našim najboljim klubovima, kao i ekipama iz Italije i Slovenije.

O daljim planovima ovog mladog košarkaša govori njegov otac i trener:

– Matijine ambicije trenutno su vezane za Užice i sledeću sezonu će sigurno igrati ovde. Posle toga, u skladu s njegovim košarkaškim napretkom i uslovima koje će imati, porodica će doneti zajedničku odluku o nastavku Matijine karijere. Jako nam je bitno da Matija u potpunosti sazri kao osoba u krugu porodice. I on je svestan da je talentovan i za školu i za košarku, a odluku o tome čime će se baviti u budućnosti doneće on sam. Mi kao porodica maksimalno ćemo podržati ono što bude odlučio – ističe za naš list Saša Prodanović.

foto:lična arhiva

Izvor:politika.rs/Branko Pejović

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сладолед кошта око 1.800 динара, паркинг за цео дан преко 23.000

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило