ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Ђаци у Србији добијају националну читанку

Уместо најављених уџбеника за предмете од националног значаја – добићемо националне читанке. То је предложено Законом о изменама и допунама Закона о уџбеницима. Прва трибина одржава се на Универзитету у Новом Саду, чиме почињу јавне расправе о шест просветних закона. Следе у Нишу, па Београду. Трају до краја априла. И требало би да реше многа отворена питања.
Национална читанка јесте наставно средство за све ученике основног и средњег образовања који наставу похађају на српском језику. Обухвата српски језик и књижевност, свет око нас, природу и друштво, историју и географију, ликовну и музичку културу, предложено је Нацртом Закона о изменама и допунама Закона о уџбеницима.

– У тој националној читанци би требало да се нађе неки додатни материјал који би припомогао развијању националног идентитета, националне свести и осећању припадности Републици Србији. И поштовање неговања српског језика и традиције и пре свега развијање матерњег језика и српског језика. На неки начин да помогне очувању националне културне баштине пре свега – објашњава помоћник министра просвете Милош Благојевић.

– Национална читанка је свакако један добар пут с обзиром на то да национални идентитет и култура се не налази у једном предмету и то је један од основних циљева образовања. Читанка би требало да буде изврстан уџбеник који ће спровести једну од бољих методичких вештина, а то је међупредметно повезивање – тврди директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић.

Први и други разред добиће једну, трећи и четврти разред другу читанку. А посебне читанке биле би за ученике од петог до осмог разреда, и за средњошколце.

У Нацрту стоји да уџбенике објављује јавни издавач. Завод за уџбенике се више пута оглашавао и сматра да тај посао треба да буде поверен њима.

– Као издавач чији уџбеници већ садрже континуитет у поимању најсложенијих научних питања, и будућег развоја и напретка српског друштва, Завод активно учествује у овим разговорима наглашавајући да његова издања задовољавају најстроже образовне критеријуме који ће сада бити додатно појачани – наводе из Завода за уџбенике.

Аутори ће се бирати на конкурсу, а прегледаће се у Заводу за унапређивање образовања и васпитања. Ту подсећају да уџбеник није једино наставно средство. Најважнији је наставник, који на пример може да повеже национални идентитет и физику.

– Сваки природни предмет може да се повеже с обзиром на то да смо имали доста научника који су прави знакови поред пута и којима можемо неговати идентитет. Вероватно сам поменуо Михајла Пупина, с обзиром на то да је он спојио физику и да има дивну књигу за коју је добио награду и која је у програму српског језика, наравно ту је и Тесла, ту су и многи други научници – каже помоћник министра просвете.

Струка каже да ће по усавајању Закона бити потребно до две године да се направи добар уџбеник. Нацртом је планирано да читанке почну да се примењују у основним и средњим школама првог септембра 2024. године.

Извор:РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица