22.4 C
Uzice
јул 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

DIVNA VEST: PRAVI SRPSKI KAJMAK PROGLAŠEN JE ZA NAŠE KULTURNO NASLEĐE !

Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe je krajem decembra proglasio i stavio na listu za nematerijalno kulturno nasleđe kajmak sa područja Čačka, Kraljeva i Užica.

PROIZVOĐAČI NAS VARAJU: Kupujete sir i kajmak u kom nema mleka, ALI IMA OTROVA

Pirotski kačkavalj zaštićen u Srbiji i EU

Kajmak je na listu za nematerijalno kulturno nasleđe uvršćen zahvaljujući dvogodišnjem radu muzeja iz Čačka, Užica, Sirogojna i Kraljeva uz podršku tehnologa sa Poljoprivrednog fakulteta.

– To je 34. element koji je upisan na našoj nacionalnoj listi i to je deo rada našeg muzeja, muzeja u Užicu, Sirogojnu i Kraljevu. Sve ono što je karakteristično za proizvodnju kajmaka kao srpskog brenda vezano je upravo za ovu terotoriju, teritoriju Čačka, Užica i Kraljeva, kao geografsko podneblje ali i kao posebna tehnologija proizvodnje kajmaka. To je naše kulturno nasleđe u pogledu veštine i znanja koje se prenose, kao jedna stara kućna delatnost koja je vremenom pretvorena u jedan zanat – kaže Snežana Ašanin iz Narodnog muzeja u Čačku.

Prema njenim rečima, ovom odlukom zaštićena je naša tradiconalna proizodnja kako bi se i buduće generacije pridržavale takvih uslova proizvodnje.

Potpisnici odluke su Ministarstvo kulture, individualni proizvođači i pojedine mini mlekare.

(Telegraf.rs /Pressek.rs/foto:Restoran “Zlatan bor”, Zlatibor)

 

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Aleksandar Aleksić vicešampion skokova u Višegradu

Oglasna Tabla

Pola ljudi iz unutrašnjosti bi da ode iz Srbije, Beograd više nije zanimljiv

Oglasna Tabla

Organizovana krađa malina u ivanjičkom zaseoku

Oglasna Tabla