Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Дивљи кромпир родио на Муртеници

Нова Варош – Иако су села на удаљеним обронцима Муртенице све празнија, млади Велиша Петровић одлучио је да остане у Драглици, која је управо по драгим лицима која у њему живе и добила име. Овај младић не бежи од послова на имању, па је тако одлучио да на својим парцелама посади и ђумбир, који је због својих лековитих својстава веома тражена биљка. Семе је добио од комшије и посадио га на пролеће, а на јесен кад је на ред дошло вађење плодова дочекало га је право изненађење.

“Кад сам видео да се семе лепо примило, већ сам причао како ето и ђумбир може да роди у овим нашим планинским крајевима. Након неких првих месец дана видео сам да расте нешто чудно што до сад нисам видео, са жутим цветом. Комшије су помислиле да није сунцокрет, али пошто нисмо имали искуство са ђумбиром до сад, помислили смо да то тако можда треба и пустили и даље да расте, проверићемо кад роди”, каже Велиша за РИНУ.

Када је пре првог снега одлучио да извади плодове из земље угледао је чичоку, за коју ни најстраији мештани не памте да је рађала у овим крајевима. Реч је о дивљем кромпиру, који се иако је јестив мало користи у исхрани код нас.

“Земља је рекла другачије, уместо ђумбира израсла је чичока.Читао сам на интернету о тој биљци и сада тражим ко жели да му је поклоним, јер ја не знам шта ћу са њом. Зато, пазите шта садите у свој врт, јер се изнененађења ове врсте дешавају”, каже Велиша.

Чичоку красе велики жути цветови и може се користити у исхрани у сировом или куваном стању.Ова биљка у 17. веку била је познатија од кромпира.Најраширенија је у Јужној Америци, Азији, Еуропи и на Новом Зеланду.

РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Медвед на Љубишком путу уплашио возаче (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

После бабе „пао” и нарко-деда у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе Дабић именован за државног секретара Министарства државне управе и локалне самоуправе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Каратисти Ужица у одличној форми

ОГЛАСНА ТАБЛА

Седам беба рођено у ужичком породилишту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Једна смеса за тесто у 3 боје: Прелепо декорисана и укусна слана торта – готова за мање од пола сата

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Пун кофер прича“ у Народној библиотеци Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија против Камеруна за повратак у живот (11.00)

ОГЛАСНА ТАБЛА