ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Дивљи кромпир родио на Муртеници

Нова Варош – Иако су села на удаљеним обронцима Муртенице све празнија, млади Велиша Петровић одлучио је да остане у Драглици, која је управо по драгим лицима која у њему живе и добила име. Овај младић не бежи од послова на имању, па је тако одлучио да на својим парцелама посади и ђумбир, који је због својих лековитих својстава веома тражена биљка. Семе је добио од комшије и посадио га на пролеће, а на јесен кад је на ред дошло вађење плодова дочекало га је право изненађење.

“Кад сам видео да се семе лепо примило, већ сам причао како ето и ђумбир може да роди у овим нашим планинским крајевима. Након неких првих месец дана видео сам да расте нешто чудно што до сад нисам видео, са жутим цветом. Комшије су помислиле да није сунцокрет, али пошто нисмо имали искуство са ђумбиром до сад, помислили смо да то тако можда треба и пустили и даље да расте, проверићемо кад роди”, каже Велиша за РИНУ.

Када је пре првог снега одлучио да извади плодове из земље угледао је чичоку, за коју ни најстраији мештани не памте да је рађала у овим крајевима. Реч је о дивљем кромпиру, који се иако је јестив мало користи у исхрани код нас.

“Земља је рекла другачије, уместо ђумбира израсла је чичока.Читао сам на интернету о тој биљци и сада тражим ко жели да му је поклоним, јер ја не знам шта ћу са њом. Зато, пазите шта садите у свој врт, јер се изнененађења ове врсте дешавају”, каже Велиша.

Чичоку красе велики жути цветови и може се користити у исхрани у сировом или куваном стању.Ова биљка у 17. веку била је познатија од кромпира.Најраширенија је у Јужној Америци, Азији, Еуропи и на Новом Зеланду.

РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Паб квиз

ОГЛАСНА ТАБЛА