Огласна табла
БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Divlja gradnja na Tari jača od krivičnih prijava

U okviru Nacionalnog parka može se graditi samo u skladu s važećim planskim dokumentima (Prostorni plan područja posebne namene, urbanistički planovi za konkretne mikrolokacije), na osnovu kojih se izdaju dozvole
Planina Tara – Da li zaštićenoj i prostranoj Tari, do sada uglavnom pošteđenoj divlje gradnje, preti neslavna sudbina nekih drugih turističkih planina preizgrađenih u pojedinim područjima? Sudeći po najnovijim dešavanjima, i to je moguće budući da graditelji nelegalnih objekata na Tari u poslednje vreme ne haju ni za krivične prijave koje zbog tih nedozvoljenih rabota podnosi JP „Nacionalni park Tara”.

Podižu takvi svoje vikendice usred prostora ove planinske lepotice koji za gradnju nisu predviđeni. Raste ovde iz dana u dan broj novih nelegalnih gradilišta. Možda i zato što sporo ide procesuiranje tih nezakonitosti, protiv kojih nacionalni park nadležnima podnosi krivične prijave kako bi se u korenu sasekli ovakvi pokušaji i od urbanizacije sačuvala najšumovitija planina nazvana „pluća Srbije”.

Minule zime pisali smo da je Služba nadzora „Nacionalnog parka Tara” na tom području za samo tri meseca, od novembra prošle do februara ove godine, registrovala osam slučajeva divlje gradnje vikend-objekata koja je, i pored opomena, nastavljena. Tri su u drugoj zoni zaštite (na području katastarske opštine Beserovina), dok se ostalih pet podiže na parcelama koje se zvanično vode kao šume i pašnjaci (u katastarskim opštinama Beserovina i Konjska Reka). Nisu to preveliki objekti: najveća tri (na istoj su parceli, a grade ih različiti investitori) imaju istovetnu osnovu 10 sa 10 metara.

– Nadležne službe JP „Nacionalni park Tara” podnele su osnovnom javnom tužiocu u Užicu krivične prijave protiv svakog od pojedinačnih investitora ponaosob, a obavestile su i građevinsku inspekciju opštine Bajina Bašta, kao i Republičku građevinsku inspekciju sa sedištem u Užicu – saopšteno je tada, uz napomenu da su se investitori tih objekata, građenih s namerom izdavanja za turiste, oglušili na opomene i upozorenja. Problem je lokacija tih vikendica: neke su u drugoj zoni zaštite, gde po Zakonu o zaštiti prirode ne može biti dozvoljena gradnja niti slične aktivnosti. Inače, u okviru „Nacionalnog parka Tara” može se graditi samo u skladu s važećim planskim dokumentima (Prostorni plan područja posebne namene, urbanistički planovi za konkretne mikrolokacije) pa se i dozvole izdaju na osnovu njih.

Posle tog saopštenja NP „Tara” i preduzetih koraka nelegalni graditelji se, izgleda, nisu previše zabrinuli. Rade svoje, a novi se priključuju, divlja gradnja je izraženija. No ne odustaju ni službe nacionalnog parka. Ovih dana su novim saopštenjem ukazali na ishod podnošenja krivičnih prijava za pomenute slučajeve divlje gradnje i, nažalost, sve ozbiljniju situaciju.

– Na osnovu podnetih prijava za šest objekata, za samo jedan objekat je započeo sudski proces. U međuvremenu su evidentirana 44 nova nelegalna objekta 32 investitora (uglavnom na području Zaovina, Sekulića i Osluše, to jest katastarskih opština Beserovina, Zaugline i Konjska Reka). Zapisnici o nelegalnoj gradnji predati su opštinskom i republičkom građevinskom inspektoru na dalje postupanje – navode sada u NP „Tara”, dodajući da su ovi graditelji uglavnom sa strane.

– Od 32 investitora, 22 nisu s teritorije opštine Bajina Bašta. Izražena je i tendencija fiktivne prijave lica iz drugih opština na adrese na Tari ili čak registracija poljoprivrednih gazdinstava kako bi bile zaobiđene određene procedure i lakše se stiglo do građevinske dozvole. A nelegalna gradnja, osim uništavanja staništa i ugrožavanja retkih vrsta, vodi i ka estetskoj degradaciji predela, stvaranju komunalnih problema i zagađenju vodoizvorišta – stoji u saopštenju koje je potpisao Ranko Milanović, rukovodilac Službe informisanja, prezentacije i turizma u JP „Nacionalni park Tara”.

Službe ovog parka, dodaje se, nastaviće da postupaju u skladu s ovlašćenjima, s tim što apeluju na ostale nadležne institucije da budu „dosledne i ekspeditivne u poštovanju zakona i sprovođenju zakonskih procedura kako bi se ovom problemu stalo na put”.

Izvor: politika.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Општина Чајетина обезбедила бесплатне очне прегледе за своје становнике

ОГЛАСНА ТАБЛА

29. септембра обележава се Светски дан срца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађанска читаоница „Либерграф“ изражава жаљење због усвајања Одлуке о заштити акумулације „Врутци“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четворица настрадалих младића из Ужица никад неће бити заборављени: Осликава се мурал за Владимира, Уроша, Стефана и Николу и то на деоници на којој су изгубили животе (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локални механизми за развој женског предузетништва

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милија испричао како је пре 38 година устао из мртвих: Спремили му сахрану, купили црнину, чак и гроб обележили! А онда сам оживео

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Свињски отац“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Дугоња, Трбоња и Видоња“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Усвојен други ребаланс града Ужица и износи 4,52 милијарде динара

ОГЛАСНА ТАБЛА