ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Дишу ли Ужичани чистији ваздух

Док званичници наводе податке о смањењу емисија штетних материја, удружења грађана тврде да све и није баш тако

Ужице – Свега 450 евра (а некад је било и 1.200) Ужичани сада плаћају прикључак на гас, уз могућност да тај износ измире на 12 рата. Ова погодност, уз прелазак домаћинстава са огрева који загађује на чист енергент, једна је од градских мера предузетих за смањење загађености ваздуха.

О урађеном у том приоритетном послу недавно су овде говориле градска већница за ову област Нада Јовичић и руководилац Одељења за заштиту животне средине Светлана Дракул. Град је, по речима Наде Јовичић, захваљујући доброј сарадњи са Министарством заштите животне средине и успешним досадашњим пројектима добио подршку министарства за три пројекта у овој години. – С озбиром на то да зелене површине имају велики утицај на квалитет ваздуха, пошумићемо белим јасеном парцелу од једног хектара у Турици. Други подржани пројекат је конверзија једине преостале котларнице на мазут (Народно позориште) у јавним установама, а трећи је замена ложних уређаја у домаћинствима. Министарство и град ће у овој години финансирати набавку и уградњу топлотних пумпи, котлова, етажних пећи и шпорета на дрвни пелет, као и уградњу котлова на гас – истакла је већница за заштиту животне средине, а преноси портал града.

Ове и друге предузете мере, изјавила је Светлана Дракул, дају резултате. Према њеним речима, укупне емисије штетних честица у ваздуху смањене су овде у протекле две године за око 15 одсто. – Битно је и да нам се смањује број дана са високим вредностима загађености, па смо од 2018. до 2020. имали 27 дана са вредностима од преко 100 микрограма по метру кубном, а прошле и претпрошле године 15 дана. Такође, високе вредности од преко 150 микрограма, којих је у од 2018. до 2020. било 12, пале су на четири у последње две године, док су се седам од 200 микрограма смањиле на један. Ово потврђује и извештај Завода за јавно здравље Ужица подацима да смо са више од 40 дана прекорачења дневних вредности пали на 30, иако је јануар био неповољан по питању температурне инверзије – изјавила је Светлана, уз предлог да треба смањити и коришћење аутомобила, јер је примећено да се и кад нема грејања повећава број дана с прекорачењем дневних вредности.

Али на ове изјаве и саопштене податке одмах је реаговала Грађанска читаоница „Либерграф”, исказана у низу ужичких еколошких акција. Како пише у њеном саопштењу, које је потписао координатор Владан Синђић, представнице градске власти нису изнеле потпуне информације о загађењу ваздуха у Ужицу. „Либерграф” истиче да не спори жељу градске власти да се избори са енормним концентрацијама у граду изузетно неповољног географског положаја и локалних метеоуслова који често погоршавају стање квалитета ваздуха, али наглашава:

Статистика која се односи на концентрације честица ПМ 10 и посебно ПМ 2,5 (које је СЗО прогласила најопаснијим по здравље људи) за последње две године демантује изјаву представника локалне самоуправе да мере које град Ужице примењује у циљу смањења загађења ваздуха дају резултате.

Синђић те тврдње поткрепљује подацима које је забележила аутоматска мерна станица у Омладинској улици у центру Ужица, доступне у годишњем извештају о стању квалитета ваздуха у Србији. Ту, уз остало, пише да је у 2021. средња годишња вредност концентрација ПМ 10 честица износила 46 микрограма по кубном метру, а у 2022. чак 60, што је преко 50 одсто више од максимално дозвољене вредности (40 микрограма). Код ПМ 2,5 честица, наводи „Либерграф”, њихова средња годишња вредност у претпрошлој била је 32, а у прошлој 41 микрограм (60 одсто више од максимално дозвољене, а осам пута већа од препоручене у СЗО).

„У 2021. број дана са концентрацијом ПМ 10 честица већом од 50 микрограма износио је 99, а град Ужице је у 2022. био рекордер у Србији са чак 160 дана прекорачења, од максимално дозвољених 35 дана годишње”, пише координатор „Либерграфа”, те наводи да је објашњење за ниже вредности концентрације загађујућих честица од уобичајених у 2021. прекид рада аутоматског детектора честица и његов сервис од 1. 9. до 16. 10. 2021. године.

„На основу наведених чињеница јасно је да становници Ужица и даље дишу прекомерно загађен ваздух, као и да није тачно да постоји тренд побољшања квалитета ваздуха у Ужицу, односно досадашње мере нису дале потребне резултате у заштити здравља грађана”, закључује Владан Синђић, осврнувши се и на цену прикључка за гас од 450 евра уз коју једно домаћинство мора да инвестира још око 2.500 евра да би користило овај енергент, а платежна моћ већине Ужичана је таква да им је ова инвестиција недостижна, па ће овим темпом бити потребно најмање 30 година да се сва ложишта преведу на гас.

Извор: Политика/Бранко Пејовић

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце

Временска прогноза за суботу -18. мај

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 16.05.2024.

Саветовалиште за жене са инвалидитетом оболеле од рака дојке „ЈЕФИМИЈА“ организује двадесет прву уличну акцију „ЦВЕТ КОЈИ ЖИВОТ ЗНАЧИ“

Влада и просветари договорили да се у што краћем року измени Кривични закон

Кустендорф почиње данас на Мећавнику

Промоција збирке песама Кошмари Кошара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављена ранг-листа пензионера за пакете помоћи, подела почиње 20. маја