Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Direktorka TOS: Tara najtraženija destinacija u 2020.

Jedna od najtežih godina za turizam u celom svetu, pa i u Srbiji upravo je protekla, izjavila je za biznis.rs direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović.

Ona je ukazala da su zbog pandemije korona virusa, gotovo svi meseci skoro prošli bez turističkog prometa. Iako je zabeležen znatno manji broj inostranih gostiju, gubitke su koliko-toliko uspeli da nadoknade domaći turisti.

„Devizni priliv od turizma u Srbiji u prvih deset meseci 2020. godine iznosio je 855 miliona evra, sto je 27 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. U 2019. godini smo zabeležili rekordan devizni priliv koji je iznosio 1,436 milijardi evra, imali smo sve razloge da verujemo da će se taj trend nastaviti, što su potvrđivali rezultati turističkog prometa u januaru i februaru, ali je Covid-19 uticao na to da turizam bude jedna od najjače pogođenih privrednih grana“, kaže direktorka TOS.

Ona ističe da je velike gubitke za turističku privredu u određenoj meri umanjilo povećanje broja domaćih turista, ali mahom na destinacijama van velikih gradova, dok je najveće gubitke pretrpela turistička privreda u velikim gradovima.

Anketa koju je sprovela Turistička organizacija Srbije pokazuje da su najtraženije destinacije 2020. godini bile Tara, Zlatibor, Stara planina i Kopaonik. Tara je prva i na listi lokaliteta koji su se anketiranima najviše dopali, a odmah potom dolaze Uvac i Golubac. Najviše njih koristilo je privatne objekte za smeštaj, dok su hoteli na drugom mestu.

„Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u banjskim mestima – 43 odsto, zatim slede planinska mesta – 31 odsto. Inostrani gosti najviše su boravili u Beogradu – 45 procenata, zatim slede ostala turistička mesta sa 19 odsto“, navodi Labović.

Prema njenim rečima, domaći turisti u periodu januar-oktobar 2020. godine najviše su boravili u Vrnjačkoj banji, zatim slede Sokobanja, Zlatibor, Kopaonik, Beograd, Divčibare, Tara i Stara planina.

„Destinacije koje beleže veći ukupan broj turista u prvih deset meseci 2020. u odnosu na isti period 2019. godine su Stara planina, Divčibare, Sokobanja, Banja Vrdnik i Ribarska banja“, napominje direktorka TOS.

Kada je reč o planovima za 2021. godinu, Labović ističe da su očekivanja TOS najpre da će vakcina vratiti život na ulice, u kafiće, restorane i hotele, kao da će ove godine svi zajedno raditi na oporavku ove najviše pogođene privredne grane.

Izvor: danas.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас славимо Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изложба “Ужички Минотаур” у Галерији Рефлектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Концерт за Дан града: Џенан Лончаревић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење малинара Србије: Откупљивачи делују монополски, смањују откупну аконтну цену малина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија ће скупо плаћати нафту због хрватске блокаде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Оливера Јевтић најбоља на Ади Циганлији у Београду

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за четвртак – 6. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милица из Пожеге има само 19 година и успешно се бави дресуром паса, од малих ногу и најопаснијим керовима прилазила је без страха

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кад ученици засуку рукаве и среде цело школско двориште (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА