ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Директорка РФЗО: Од следеће године обавезни скрининг на СМА у свим породилиштима

У Србији ће се од следеће године у свим породилиштима за новорођену децу радити скрининг и на спиналну мишићну атрофију, што значи да ће четири ретке болести спадати у обавезни скрининг у свим породилиштима, најавила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

Пилот студија је кренула у априлу у породилишту Народни фронт и траје годину дана, подсетила је.

„Када је у питању спинална мишићна атрофија, тај пројекат се ради за сву новорођену децу у породилишту ГАК „Народни фронт“, али је држава одлучила да од следеће године уврсти и ту болест у обавезни скрининг новорођенчади“, навела је.

Она је подсетила да је од јуна прошле године за новорођену децу уведен скрининг о трошку државе за три ретке болести – цистичну фиброзу, фенилкетонурију и хипотиреодизам, што се ради у свим породилиштима у Србији.

Најавила је и које генетске анализе ће се радити о трошку државе, а које ће се и даље слати у иностранство.

„Најновије и најсавременије методе смо увели од јуна 2021. године, а то су тзв. постнатални микроереј – посебне генетске анализе за разне генетске болести и најсавременија метода која представља револуцију у молекуларној генетици у последње време, а то је тзв. НГС или секвенционирање гена“, рекла је Шкодрић.

Навела је да се у нашој земљи за сада ради секвенционирање од 2.500 до 3.000 гена, али да је са Институтом за молекуларну генетику уговорено да се до краја ове или почетком следеће године то ради на чак 30.000 гена што значи испитивање читавог егзома.

Додала је да ће то бити о трошку државе и напоменула да се за сада испитивање читавог егзома, у случају када постоји сумња, шаље у иностранство.

Шкодрић је рекла да постоје генетске анализе које ће се и даље слати у иностранство и да је то одлука струке зато што, појаснила је, постоје случајеви ретких болести које су толико ретке да се са њима квалитетно и крајње стручно може радити само у два или три референтна центра у свету, и да све земље шаљу случајеве у те центре, те да ћемо тако и ми.

Набављена најквалитетнија вакцина за грип, стиже 1. октобра
Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић изјавила је да је о трошку државе набављена најквалитетнија вакцина против сезонског грипа која ће, како је најавила, да стигне првог октобра.

„Завршен је поступак јавне набавке за вакцине против сезонског група. Набављена је о трошку државе четворовалентна, најквалитетнија вакцина и то вакцина (француског произвођача) „Санофи Пастер“ у количинама од 373.360 доза“, рекла је Шкодрић за Тањуг.

Од 2023. биће уведен систем за интеграцију државног и приватног здравства
У Србији ће почетком следеће године бити уведен нови информациони систем који ће омогућити интеграцију приватног и државног здравства, како би се обезбедиле све информације о пацијенту, најавила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић.

Она је за Тањуг најавила и да ће у наредних месец дана бити доступна апликација путем које се може доћи до свих информација до којих грађани тренутно могу да дођу једино одлазећи на шалтер РФЗО.

Н1 Инфо

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА