Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Direktori u zdravstvenim ustanovama i do – penzije

Svaki direktor zdravstvene ustanove koji pokaže izuzetne menadžerske sposobnosti moći će da bude imenovan na tu funkciju više puta, praktično neograničen broj, ako Skupština Srbije usvoji predlog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti o kojem rasprava, kako nam je u utorak potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, počinje poslednje nedelje marta. Ali i uslovi za izbor direktora biće oštriji nego dosad.

Za razliku od sadašnjeg rešenja, definisanog zakonom iz 2005. godine, kojim je direktorovanje „oročeno“ na najviše dva uzastopna imenovanja od po četiri godine, predlogom novog zakona predviđeno je da izuzetan rukovodilac i menadžer, koji se takođe bira na četiri godine, može biti ponovo imenovan. Time se praktično ukida dosadašnja administrativna zabrana po kojoj direktor, bez obzira na to što se pokazao kao dobar rukovodilac zdravstvene ustanove, mora da ode sa te pozicije jer je potrošio dva uzastopna mandata.

– Praksa je pokazala drastične razlike u uspešnosti u rukovođenju zdravstvenom ustanovom, i na osnovu tog iskustva radna grupa za izradu predloga novog zakona zauzela je stav da ne treba da se odričemo dobrih menadžera samo zbog administrativnih razloga – objašnjavaju za „Novosti“ tvorci predloga novog zakona. – Koliko je ko uspešan rukovodilac, egzaktno je proverljivo, pa i na osnovu završnih izveštaja ustanova.

Na ovakav predlog nije bilo nijedne primedbe u radnoj grupi za pripremu predloga zakona:

– Ova mera poboljšaće kvalitet rada u zdravstvu. Mnogi od najuglednijih ljudi u našoj medicini nisu zainteresovani da rukovode ustanovama, jer smatraju da će to umanjiti njihove potencijale za bavljenje medicinom i naukom, ali iskustvo je pokazalo da to što je neko vrhunski stručnjak za medicinu, ne mora da bude i najbolji menadžer, i obrnuto.

Predlogom novog zakona pooštreni su i uslovi za imenovanje rukovodilaca upravnih i nadzornih odbora. I oni će morati da imaju visoko obrazovanje.

Izvor:Novosti/Foto: Ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Грајфер у МЗ Царина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас само електронски путем порезницима стижу потврде и решења о ПИБ-у

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ учествовали на интеркултурној размени у Песталоци- дечијем селу у Швајцарској ( видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас 1. децембра активан зимски ред вожње

ОГЛАСНА ТАБЛА

Народни посланици Српске странке Заветници у посети Ужицу (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужички просветни радници организују протест, због насиља у школама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Језив призор на Лиму: Смеће прети да изазове хаварију, велике количине опада пристижу до Потпећког језера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први дан децембра хладан, на планинама снег и ледена киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Памук кифлице: Фино пециво с џемом и кокосом, мекано к’о душа!

ОГЛАСНА ТАБЛА