3.3 C
Uzice
новембар 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Direktori u zdravstvenim ustanovama i do – penzije

Svaki direktor zdravstvene ustanove koji pokaže izuzetne menadžerske sposobnosti moći će da bude imenovan na tu funkciju više puta, praktično neograničen broj, ako Skupština Srbije usvoji predlog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti o kojem rasprava, kako nam je u utorak potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, počinje poslednje nedelje marta. Ali i uslovi za izbor direktora biće oštriji nego dosad.

Za razliku od sadašnjeg rešenja, definisanog zakonom iz 2005. godine, kojim je direktorovanje „oročeno“ na najviše dva uzastopna imenovanja od po četiri godine, predlogom novog zakona predviđeno je da izuzetan rukovodilac i menadžer, koji se takođe bira na četiri godine, može biti ponovo imenovan. Time se praktično ukida dosadašnja administrativna zabrana po kojoj direktor, bez obzira na to što se pokazao kao dobar rukovodilac zdravstvene ustanove, mora da ode sa te pozicije jer je potrošio dva uzastopna mandata.

– Praksa je pokazala drastične razlike u uspešnosti u rukovođenju zdravstvenom ustanovom, i na osnovu tog iskustva radna grupa za izradu predloga novog zakona zauzela je stav da ne treba da se odričemo dobrih menadžera samo zbog administrativnih razloga – objašnjavaju za „Novosti“ tvorci predloga novog zakona. – Koliko je ko uspešan rukovodilac, egzaktno je proverljivo, pa i na osnovu završnih izveštaja ustanova.

Na ovakav predlog nije bilo nijedne primedbe u radnoj grupi za pripremu predloga zakona:

– Ova mera poboljšaće kvalitet rada u zdravstvu. Mnogi od najuglednijih ljudi u našoj medicini nisu zainteresovani da rukovode ustanovama, jer smatraju da će to umanjiti njihove potencijale za bavljenje medicinom i naukom, ali iskustvo je pokazalo da to što je neko vrhunski stručnjak za medicinu, ne mora da bude i najbolji menadžer, i obrnuto.

Predlogom novog zakona pooštreni su i uslovi za imenovanje rukovodilaca upravnih i nadzornih odbora. I oni će morati da imaju visoko obrazovanje.

Izvor:Novosti/Foto: Ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla

Aleksandar Gajšek u Užicu na tribini “ Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Oglasna Tabla

Veliki uspeh Strahinje Poledice, učenika Medicinske škole u Užicu

Oglasna Tabla

Velika akcija BIA u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Oglasna Tabla

Uhapšen piroman iz Prijepolja

Oglasna Tabla

Turistička organizacija Zlatibor – Ambasador dobre usluge

Oglasna Tabla

Zlatna karatistkinja Lidija Trmčić osvojila „Hungarian open“

Oglasna Tabla

Lako se pravi: Sirup od tri prirodna sastojka koji čisti pluća od katrana i toksina

Oglasna Tabla