OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Direktori u zdravstvenim ustanovama i do – penzije

Svaki direktor zdravstvene ustanove koji pokaže izuzetne menadžerske sposobnosti moći će da bude imenovan na tu funkciju više puta, praktično neograničen broj, ako Skupština Srbije usvoji predlog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti o kojem rasprava, kako nam je u utorak potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, počinje poslednje nedelje marta. Ali i uslovi za izbor direktora biće oštriji nego dosad.

Za razliku od sadašnjeg rešenja, definisanog zakonom iz 2005. godine, kojim je direktorovanje „oročeno“ na najviše dva uzastopna imenovanja od po četiri godine, predlogom novog zakona predviđeno je da izuzetan rukovodilac i menadžer, koji se takođe bira na četiri godine, može biti ponovo imenovan. Time se praktično ukida dosadašnja administrativna zabrana po kojoj direktor, bez obzira na to što se pokazao kao dobar rukovodilac zdravstvene ustanove, mora da ode sa te pozicije jer je potrošio dva uzastopna mandata.

– Praksa je pokazala drastične razlike u uspešnosti u rukovođenju zdravstvenom ustanovom, i na osnovu tog iskustva radna grupa za izradu predloga novog zakona zauzela je stav da ne treba da se odričemo dobrih menadžera samo zbog administrativnih razloga – objašnjavaju za „Novosti“ tvorci predloga novog zakona. – Koliko je ko uspešan rukovodilac, egzaktno je proverljivo, pa i na osnovu završnih izveštaja ustanova.

Na ovakav predlog nije bilo nijedne primedbe u radnoj grupi za pripremu predloga zakona:

– Ova mera poboljšaće kvalitet rada u zdravstvu. Mnogi od najuglednijih ljudi u našoj medicini nisu zainteresovani da rukovode ustanovama, jer smatraju da će to umanjiti njihove potencijale za bavljenje medicinom i naukom, ali iskustvo je pokazalo da to što je neko vrhunski stručnjak za medicinu, ne mora da bude i najbolji menadžer, i obrnuto.

Predlogom novog zakona pooštreni su i uslovi za imenovanje rukovodilaca upravnih i nadzornih odbora. I oni će morati da imaju visoko obrazovanje.

Izvor:Novosti/Foto: Ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tuga u Užicu: Telo mladića pronađeno kako visi sa zgrade

Oglasna Tabla

Za 3 meseca prikupljeno 68 tona suvog otpada i transportovano dalje van Užica

Oglasna Tabla

Odbornici sutra o izmenama i dopunama odlukeo budžetu grada Užica

Oglasna Tabla

Aktivnija Srbija u novoj 4. Sezoni nastavlja treninge na otvorenom

Oglasna Tabla

Hoteli na Zlatiboru 1. juna otvaraju vrata brojnim turistima (VIDEO)

Oglasna Tabla

Oprobao se u novoj profesiji: Ivan Milinković o glumi: „Osvestio sam nove životne sfere!“ (FOTO)

Oglasna Tabla

Maturskih proslava će ipak biti, ali ove godine bez žurki u restoranima i hotelima

Oglasna Tabla

Radiša Velanac – pionir čajetinskog sporta sa 73 godine krojačkog staža (VIDEO)

Oglasna Tabla

Izmene u školskom programu za prvake

Oglasna Tabla