13.9 C
Uzice
новембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Direktor Zdravstvenog centra odbacuje sumnje na korupciju

Skener u Opštoj bolnici Užice, posle kvara u novembru, ponovo radi od pre nekoliko dana, pošto je zamenjena cev na tom aparatu. Popravku, koja je koštala oko 11,3 miliona dinara, platilo je Ministarstvo zdravlja.

Poslednjih nekoliko godina su učestali kvarovi na skeneru, pa su građani prinuđeni da, i pored toga što su zdravstveno osigurani, preglede plaćaju u privatnim ordinacijama.

Na podsećanje Danasa da je poslednjih godina potrošen izuzetno veliki novac za popravku tog aparata, koji se koristi od 2006. godine, i na pitanje da li je isplativije kupiti novi aparat, dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice, kaže da je „u pitanju veoma kvalitetan skener kompanije Dženeral elektrik i da je mišljenje stručnjaka da se isplati u njega ulagati“.

– I na novim skenerima, posle tri godine, zamena cevi je obavezna. Cevi smo menjali 2009, 2012. i 2015. godine i pre nekoliko dana, ali ne zbog te obaveze, nego zato što su se pokvarile. Pokušavamo da se dogovorimo sa predstavnicima Ministarstva zdravlja o kupovini novog skenera, o čemu imamo preliminarno razumevanje, a stari aparat bi služio kao rezerva, rekao je za Danas dr Božović i dodao da novi 64-slajsni skener košta oko 420.000 evra sa PDV, dok je 128-slajsni skuplji za oko 170.000 evra.

Sumnje javnosti da se iza učestalih kvarova krije korpupcija u toj ustanovi, zbog čega su pacijenti prinuđeni da plaćaju preglede u privatnim ordinacijama, u kojima rade i lekari iz užičke bolnice, direktor kaže da „takve sumnje postoje, ali da nisu tačne i da nisu potvrđene“. Da bi to dokazao, on je u svojoj kancelariji uključio ekran od sistema za video nadzor, čije kamere nadgledaju i prostorije u kojima se nalaze skener i magnetna rezonanca.

– Na snimcima se vidi kada su se pokvarili aparati, ko je od lekara, tehničara i drugog osoblja u to vreme bio u salama. Istovremeno, vodi se i evidencija o broju ekspozicija, a cev koju smo nedavno zamenili uradila je tri puta više snimaka nego što je to predviđeno, kazao je direktor i istakao da se „dnevno obavi 30 do 40 pregleda na skeneru, jer Zdravstveni centar Užice pokriva ceo Zlatiborski okrug“.

– Nijednom pacijentu koji je upućen na pregled u privatnu ordinaciju Alta Medika, koja se nalazi u Požegi, taj pregled nije naplaćen. Ne kažem da neko nema želju da bude koruptivan, ali sistemska korupcija ne postoji u ZC Užice, tvrdi direktor.

S druge strane, objašnjava, ta ustanova angažuje servisere i, nakon njihovog izveštaja o detekciji kvara, raspisuje tender za javnu nabavku, a da troškove popravke, ukoliko prelaze milion dinara, plaća Ministarstvo zdravlja. Problem je, kaže, u tome što u Srbiji postoje samo dve firme za servisiranje skenera i jedna za servisiranje magnetne rezonance.

– Oni odbijaju da servisiraju aparate drugih prozvođača. Dešava se čak i da ih molimo da dođu, jer u Srbiji ima veoma malo takvih servisera, kaže direktor Božović.

O radu lekara užičke bolnice u tim i drugim privatnim ordinacijama, kaže da je u pitanju „dopunski rad koji je zakonom regulisan kako za lekare, tako i za sve ostale zaposlene u zemlji“. Navodeći da je nakon imenovanja za direktora u aprilu 2011. godine, „pozvao građane da prijave korupciju i da je to učinilo samo njih dvoje ili troje“, dr Božović je poručio da su „za korupciju potrebni onaj koji nudi i onaj koja prima mito“.

– Ne kažem da nema sumnji i da ne može da se radi bolje, ali mnogo toga smo uradili tokom protekle tri godine kako bismo poboljšali procedure javnih nabavki i učinili ih transparentnijima, u skladu sa novim zakonskim odredbama. Kad god čujem sumnje o tome u javnosti, proveravam ih sa ljudima koji su zaduženi za to u ZC i potpuno smo otvoreni za javnost, poručio je dr Miloš Božović.

Na skener za šest meseci

Navodeći da pacijenti čekaju na pregled na skeneru do juna naredne godine, Božović je rekao da se spisak svakodnevno povećava. – Ubrzaćemo preglede i proveriti listu čekanja, ali problem je u tome što se devno javlja 30 do 40 novih pacijenata, kazao je i dodao da će „svima koji su platili pregled na skeneru, troškovi biti nadoknađeni“.

Izvor: danas.rs/Nenad Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičkom paraolimpijcu Milošu Zariću izgorela kuća u selu

Oglasna Tabla

U Kosjeriću zaplenjeno preko 20 kilograma kanabisa

Oglasna Tabla

Blago iz Zapadne Srbije: Rzavska voda poteći će na česme Beograđana

Oglasna Tabla

Javni poziv za dodelu dečijih auto sedišta

Oglasna Tabla

Petar Mićunović, autor trilogije “Umiru bogovi”- Intervju

Oglasna Tabla

TheRealChallenge: kampanja o deci koju sprovode deca

Oglasna Tabla

9 najlepše ukrašenih slavskih kolača: Saznajte koja je simbolika ukrasa na slavskom kolaču

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art (21. do 27. novembra)

Oglasna Tabla

Ovo je pećina u kojoj su živeli zmajevi: Čuvali izvor na kom su se lečile žene

Oglasna Tabla