OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Dinamičan život na selu porodice Jakšić iz Krive Reke

Zima je već uveliko „stegla“ i led je na sve strane. Sreća te je put dobro očišćen i sa lakoćom stižemo u Krivu Reku u Jakšiće, gde nas dočekuje domaćin Milovan. On nikada nije bio zaposlen, niti je radio u nekoj firmi, sav svoj život bavio se poljoprivredom. Ovaj tridesetšestogodišnjak iz Krive Reke primarno se bavi stočarstvom ali pored toga i voćarstvom. Od stoke na gazdinstvu ima: muzna grla krava simentalske rase, ovce i svinje. Od svega toga Milovan posebno izdvaja uzgoj svinja. Počeo je sa tim poslom pre deset godina i do danas je imao dosta uspeha u proizvodnji. Zadnjih godina povećao je svoje kapacitete u smislu brojnosti krmača prasilja, a preko Udruženja nabavkom dobre genetike unapredio je genetski sastav u svom zapatu.

„Nisam razmišljao da se bavim ovim poslom, ali nešto se moralo raditi,“ priča Milovan.I zbog nedostatka obradive zemlje i mehanizacije odlučio sam se za svinje. Pored toga, imam krave i ovce, ali oko toga se više bave otac i majka.“

Prošle godine Milovan je počeo sa matičenjem svinja prvenstveno zbog dobijanja subvencija. Tada je od opštine Čajetina dobio subvencije za ženska priplodna grla poznatog porekla. Svake godine on ostavlja žensku prasad za priplod. Trenutno ima 16 krmača, od kojih su 13 umatičene i dva vepra takođe umatičena. Ima oko 70 prasadi različite veličine. Prosek grla u leglu po krmači je od 9 do 10 prasadi.

„Uz savet iskusnijih ljudi, matičenjem sam se odlučio za rase landras i jokšir, jer su se pokazale otpornije od nekih drugih rasa, prvenstveno na klimatske promene. Kod ovih rasa legla su veća, a prirast bolji“, objašnjava Milovan.

Za dobar kvalitet mesa potrebna je i dobra ishrana. Do ove godine Milovan je kupovao koncentrat, ali zbog visokih cena i sumnje u kvalitet počeo je sam da proizvodi hranu za svinje, gde može da kontroliše i kvalitet žitarica.

„Preko opštine Čajetina uzeo sam kredit ove godine i kupio mešanu za proizvodnju koncentrata. Time je cena niža, a kvalitet koncetrata bolji“.

Jedan od najvećih problema je tržište, a ni cena nije zagarantovana, već se kreće od ponude i potražnje. Takođe dolaze i proizvođači iz drugih mesta koji su glavna konkurencija. Oni imaju svoju proizvodnju žitarica, dok Milovan sve to mora da kupi. Sam posao nije nimalo lak počev od higijne objekta gde se prase krmače. Prasad su veoma osetljiva na samom početku, pa im treba posvetiti veliku pažnju. Ali ipak, od ovog posla može da se živi. Milovan kaže da zaradi malo više od prosečne plate, što nije dovoljno za život jedne porodice. On je mlad čovek, ima suprugu i dvoje dece i planiraju da ostanu da žive na selu. Oni ovde vide perspektivu, a uz to Milovan hoće da unapredi proizvodnju izgradnjom jedne manje pekare. Tada bi mogao da ponudi kompletnu uslugu mušterijama, od prodaje pa do pečenja i tako zaokruži proizvodnju.

„Da nije pomoći od opštine Čajetina mnogi mladi ljudi se ne bi opredelili za poljoprivredu , što takođe utiče na njihov ostanak i život na selu“, završava Milovan.

Izvor:zlatiborpress.rs/Miroslav Vesović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Милан Васић и Дејан Петровић: „Ја сам момче са Косова“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Kisić: Škole spremne za onlajn, nadamo se da neće doći do toga

Oglasna Tabla

Duga ruka države stiže do džepa frilensera

Oglasna Tabla

Saopštenje za javnost bivšeg gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića

Oglasna Tabla

Psihološki pogled na gojaznost

Oglasna Tabla

Ko ne bude nosio masku na propisanom mestu, kazna 5.000 dinara

Oglasna Tabla

Neka ti je večni spomen i carstvo nebesko vladiko Amfilohije

Oglasna Tabla

Mitropolit Amfilohije biće sahranjen 1. novembra u Sabornom hramu u Podgorici

Oglasna Tabla

Dnevni izveštaj Zavoda za javno zdravlje Užice

Oglasna Tabla