17 C
Uzice
новембар 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SPORT PLUS - UŽICE

DIMITRIJE TUCOVIĆ U ALEJI VELIKANA

Zbog rekonstrukcije trga Slavija, beogradska vlast odlučila je da izmesti posmrtne ostatke i spomenik Dimitrija Tucovića u Aleju velikana. Polemika o tome gde bi trebalo da počivaju njegovi posmrtni ostaci se odavno vodi. Muzejski savetnik Radivoje Papić je rekao da se slaže sa ovakvom odlukom jer je Dimitrije Tucović bio međunarodno istaknuti vođa. „Vratiti ga u Užice bi značilo svesti ga  na lokalne okvire dok je Dimitrije Tucović ipak bio međunarodno priznati vođa socijalista. Čovek koji se borio za socijalnu pravdu, ravnopravnost polova, pravo glasa. Bio je protiv imperijalizma i rata”, rekao je Papić. Užičani smatraju da je njegovo konačno odredište trebalo da bude u zavičaju jer kako kažu on se u Gostilju rodio i tu je živeo pa bi bilo najprirodnije da se njegov spomenik tu i nalazi. Ipak ostaje pitanje da li bi Užičani znali na pravi način da se oduže ovom velikom čoveku.

Izvor: TV Lav Užice/foto:N1

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Za napad na izvršitelja do 12 godina zatvora

Oglasna Tabla

Čudotvorni izvor kod Bajine Bašte: ovom vodom lečili su šugu u aziji, a po spas dolaze I nerotkinje! Zovu ga još I ljubavni izvor, evo I zašto

Oglasna Tabla

Luka i Elena osvojili 5 medalja za Užice

Oglasna Tabla

„Lorencačo“ najbolja predstava 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Oglasna Tabla

Predavanje u Užicu: Eminentni stručnjaci na temu derivacionih mini hidroelektrana

Oglasna Tabla

Predavanje „Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije: Vojni projekat trebalo da završi u Makedoniji, Kataru i BiH!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 12. novembar (utorak)

Oglasna Tabla

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla