OГЛАСНА ТАБЛА
БАЈИНОБАШТАНСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Димитрије Марковић хуманитарац на делу

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Димитрије Марковић из Бајине Баште од 2013. године бави се хуманитарним радом. Скоро читаву деценију заједно са пријатељима из Србије и Европе организује хуманитарне акције за српске породице на Косову и Метохији.

Основни циљ како каже, јесте, да помогне опстанак народа у јужној српској покрајини. Помоћ до српских породица углавном стиже на велике хришћанске празнике, од Божића преко Васкрса до Видовдана.

За сада још увек каже, делују као физичка лица иако се круг људи који донирају средства проширио на неколико десетина. У последњој Васкршњој акцији, заједно са Ненадом Јеремићем из Београда прикупили су око 5.000 евра за 15 српских породица

”Све је потекло од моје личне жеље да дам допринос у борби за опстанак на Косову и Метохији. Уочи Божића 2013. године прочитао сам чланак о једној породици са Косова који немају новца да припреме божићну трпезу. То ме је навело да се упутим на Косово како би им однео помоћ. Недуго затим, дошли су ми пријатељи из Чешке и то је већ била друга акција коју сам организовао, да би се после тога укључили пријатељи из Бајине Баште и читаве Србије. С обзиром да доле делујемо скоро 10 година изградили смо поверење. Људи препознају то што радимо и сами се јављају са жељом да помогну. По повратку са Косова објавимо извештај у коме наведемо шта је и коме уручено од помоћи”, каже Марковић.

Каже да је од почетка бављења хуманитарним радом до данас организовао на стотине акција у оквиру којих је обезбедјена пољопривредна механизација, машине, стока и новчана средства.

Током Божићне акције прикупили су око 18.000 евра. У то време због епидемије изазване корона вирусом није им био дозвољен прелазак административне границе, медјутим, уз помоћ пријатеља из Чешке донација је ипак стигла до породица којима је била намењена.

”До сада смо поделили четири трактора и прикључке за тракторе. За једну породицу која има вулканизерску радњу купили смо дизалицу која им је била неопходна. Једној породици смо у овој последњој акцији купили аутоматски инкубатор капацитета од 200 јаја јер се баве живинарством. Такодје смо куповали и краве, дакле, све оно што ће им касније омогућити неке приходе. Било је и других врста помоћи које се односе на замену столарије, материјал за изградњу куће, или новац за породице којима је неопходан како би пребродили тренутну финансијску кризу”, прича Марковић и додаје да углавном гледају да помоћ буде у нечему што ће људима донети дуготрајну корист.

Марковић истиче да се тренутно прикупљају средства за породицу из Гораждевца за куповину садница јагода. Према његовим речима, породица је материјално необезбедјена, а то би им обезбедило неопходан приход.

Марковић наглашава да се помоћ прикупља како за људе тако и за институције за куповину неопходне опреме у виду материјала за здравствене установе, књига за школске библиотеке, рачунара за школе, али и поклона за најбоље дјаке тамо где школе нису биле у ситуацији да им обезбеде.

Градјани који желе да се укључе у неку од акција могу контактирати Димитрија Марковића путем друштвених мрежа, преко средстава јавног информисања или портала.

У протеклом периоду ови хуманитарци организовали су и културно духовне догадјаје на косову и Метохији. Од духовне музике у Штрпцу и предавања Александре Нинковић Ташић у Јасеновику и Ораховцу. Такодје су помагали рад црквеног хора ”Симонида” из Грачанице. За другу половину јуна заказан је концерт Иване Жигон, а након тога и литерарни конкурс за децу основног и средњег образовања.

На крају, Марковић се захвалио свима који прате њихов рад, јер се након оваквих извештаја јављају људи који желе да помогну, а самим тим и обим помоћи увек буде већи.

Први Портал

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla