ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Дигитални мултимедијални водич Старог града (ВИДЕО)

“Дигитални мултимедијални водич Старог града Ужица” , пројекат Академије струковних студија Западна Србија покренут је уз подршку Сектора за заштиту дигиталног наслеђа Министарства културе  и Града Ужица са циљем да се ужичка средњовековна тврђава применом савремених информационих технологија представи широј јавности кроз различите облике видљивости, у мери која не нарушава степен и правила њене заштите. Пројекат је осмишљен тако да поред осталих резултата има и два кориснички употребљива производа интерактивну веб апликацију са уграђеном виртуелном реалности (ВР) и засебну оригиналну – нејтив ВР апликацију.

Интерактивна веб апликација (www.stari-grad.uzice.rs) даје све неопходне информације о локалитету и историјски приказ тврђаве и њених владара кроз епохе, кроз водич и аудио запис свих историјских докумената на четири језика (српски, енглески, руски и немачки). Веб посетилац креира сопствену руту кроз средњовековну тврђаву, пролаз кроз руту је виртуелно искуство пропраћено мултимедијалним материјалом уз 3Д приказ предмета и објеката тог доба, а који се односе на конкретне позиције са мапе. Тиме је водич прилагођен особама са инвалидитетом.

Нејтив апликација виртуелне реалности (ВР) креирана у софтверу UnrealEngine као засебна, односи се на средњи век и без умањења перформанси биће доступна за преузимање на веб апликацији. На локалитету Стари град биће постављен неопходан хардвер за комплетан ВР доживљај који присутног посетиоца води у средњи век кроз причу о Николи Алтомановићу поткрепљену историјским чињеницама и занимљивим детаљима из живота значајне личности тог времена. ВР апликација носи назив “Стопама Николе Алтомановића, виртуелна шетња Старим градом Ужице”.

Пројектом су креирани нови занимљиви садржаји и услуге којима ће културна понуда града Ужица бити подигнута на виши ниво и доступна свим заинтересованим корисницима, националним и интернационалним.

Дефинисаним пројектним активностима задовољени су стратешки принципи и циљеви дигитализације културног наслеђа. Пројекат подлеже Стратегији развоја културе Републике Србије 2017-2027. године, јер обезбеђује не само већу видљивост, већ и квалитетнију презентацију и промоцију културног наслеђа Републике Србије, али доприноси и очувању националног идентитета што свеукупно утиче на побољшање позиције и афирмације наше земље на културној мапи света.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Нова магнетна резонанца у Општој болници у Ужицу у функцији од средине марта

Судар камиона и комбија у Овчарско-кабларарској клисури

Објављен нови правилник за тротинете

У општини Чајетина расте број новоотворених предузећа – погодан привредни амбијент

У Србији тренутно 2 000 људи чека на трансплантацију органа – један донор може спасити до осам живота

Рецепт за домаћи кечап: Потребно вам је само неколико састојака, а готов је за само пар минута

Идентификован дванаестогодишњак који је школама слао лажне дојаве о бомбама, родитељима кривичне пријаве

Објаве на друштвеним мрежама као траг полицији, грађани и анонимно могу да помогну у хапшењу

Наступ групе „Банат и бандити“