ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Дигитални екрани слабе видну оштрину и суше око

Савремени начин живота подразумева да све више времена проводимо испред рачунара и са мобилним телефонима. То је постало још учесталије током пандемије када смо практично помешали приватни и професионални живот. Једно од новијих истраживања показало је да је то оставило и последице по наше здравље, у првом реду на вид.

У разговору за Магазин на првом Радио Београда 1, офталмолог др Невена Бјеловић, наводи да је много симптома који указују на овај проблем и објашњава да се та група симптома назива астенопијом и да обухвата пролазне поремећаје видне оштрине, осећај нелагодности, умор, чак и главобољу и бол у очима и иза очних јабучица.

Друга група симптома односи се на сувоћу ока изазвану ретким трептањем. Манифестује се црвенилом и осећајем пецкања и присуства страног тела у оку.

„Најштетнији је утицај тзв. плаве светлости из дигиталних екрана и зато је препоручљиво да се носе наочаре са филтерима који штите од тога, без обзира да ли су диоптријске или не“, упозорава др Бјеловић и скреће пажњу на то да се током боравка пред рачунарима пет пута ређе трепће него иначе. „Зато употреба вештачких суза мора да буде редовна“, наглашава офталмолошкиња.

Велики проблем је што је утицају дигиталних екрана изложен све већи број деце. Она проводе много времена пред рачунарима, таблетима и мобилним телефонима, играјући видео игрице.

Најновије студије указују на ефекат миопизације, односно појаве привремене кратковидости код те популације. За сада нема потврда да би то могло да прерасте у трајну кратковидост, односно појаву диоптрије, али треба бити опрезан, наглашава др Бјеловић.

„Код деце се такође јавља сувоћа ока, али и пролазна промена видне оштрине. Око постаје лењо јер је дуго на истој удаљености. То замара мишиће одговорне за брзо прилагођавање ока са даљине на близину и обратно. Они се контрахују и изазивају замагљење и главобољу“, истиче гошћа Магазина на првом.

Добра вест је да досадашња истраживања нису показала да може доћи до неких дугорочних последица, у смислу озбиљног оштећења предње површине ока. Зато је важно да на време препознамо проблем и да га правилним односом држимо под контролом.

То подразумева прављење честих пауза у току рада и лагане вежбе за релаксацију ока, закључује др Невена Бјеловић.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић