-2.4 C
Uzice
20 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Digitalna nastava u OŠ u Mačkatu (video)

U Osnovnoj školi „Milivoje Borović“ Mačkat od ove školske godine pored elektronskih dnevnika uvedena je još jedna novina – primena digitalnih udžbenika. Zahvaljujući projektu „2000 digitalnih učionica“, u koji je ova škola uključena i bila domaćin obuke, pet nastavnika je prošlo obuku i dobilo pet lap topova i pet projektora koje nastavnici svodnevno koriste u nastavi.

Vlada Republike Srbije je posredstvom Ministarstva prosvete u 2018. godini otpočela pilot projekat digitalizacije nastave uz korišćenje najmodernijih digitalnih obrazovnih materijala. Sa primenom tekovina digitalizacije učitelji i nastavnici OŠ „Milivoje Borović“ Mačkat počeli su početkom nove školske godine. Njihova dosadašnja iskustva govore da im ovakva vrsta učenja odgovara.

„Mi moramo biti svesni da su oni digitalne generacije. Oni se rađaju u digitalnom svetu, žive u digitalnom svetu, pa je prirodan i normalan sled da uče u digitalnom svetu. Ono što se meni nametnulo kao glavni zaključak je da oni, učeći na ovaj način, i koristeći sadržaje koji su njima primamljiviji na pogled itd., uče a nisu svesni da uče“, kaže Ivana Jovanović, nastavnica matematike.
Kroz interaktivne testove i zadatke u e-udžbeniku, koji je za sada dostupan samo učenicima prvog i petog razreda, učenici mogu da provere koliko su uspešno savladali gradivo, a pregledom statistike nastavnik odmah stiče uvid u kojoj je meri svaki od učenika usvojio određene sadržaje.

„Kada imamo takve časove oni imaju utisak da se igramo, a uopšte se ne igramo. Oni na taj način usvajaju sadržaje koji su dugotrajniji, jer su povezani sa jačim ilustrativnim nadražajem. Oni to tako lepo shvate, mnogo bolje nego kada sede kao nemi posmatrači, uz povremeno angažovanje. Oni su ovde učesnici samog nastavnog procesa, što je najbitnije“, dodaje Ivana Jovanović.
Andrija Marić, učenik petog razreda govoreći o svojim iskustvima kaže, da je ovakav način učenja mnogo lakši i da se sve brže shvata.

Pored digitalnih, učenicima su na raspolaganju klasični udžbenici na kojima se nalazi jedinstven kod koji koriste za pristupanje mnoštvu primera koji posredstvom kompjutera mogu raditi i kod kuće. U ovoj školi kažu da će se truditi da kroz aktivno učešće na različitim projektima svaku učionicu opreme savremenim nastavnim sredstvima.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sunčica Bogićević prva do Časnog krsta na Zlatarskom jezeru (video)

Oglasna Tabla

4000 novogodišnjih paketića za mališane na Kosovu

Oglasna Tabla

Mere za smanjenje emisije izduvnih gasova: Kolima „filter“ i na auspuh

Oglasna Tabla

Svaki deseti stanovnik Dobroselice na Zlatiboru plivao je juče u zaleđenom Rzavu (FOTO+VIDEO)

Oglasna Tabla

Moleban u čajetinskoj crkvi u znak podrške SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

Oglasna Tabla

Ujutru mraz, tokom dana oblačno

Oglasna Tabla

Данас је Сабор светог Јована Крститеља – Јовањдан

Oglasna Tabla

Održana Izborna skupština Zdrave Srbije – Izabrani predsednik i tri potpredsednika stranke

Oglasna Tabla

Humani Petar i Nemanja sakupili 83.490 dinara za porodicu Milićević

Oglasna Tabla