ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Digitalizacija nadzora nad javnim preduzećima

Projekat Reforma lokalnih finansija 2 u Srbiji (RELOF2) i Ministarstvo privrede razvili su informacioni sistem koji omogućava digitalizaciju nadzora nad javnim preduzećima u Srbiji. Od početka naredne godine sva javna preduzeća u Srbiji, izveštavaće svoje osnivače o rezultatima poslovanja putem ovog softvera, najavljeno je na Konferenciji „Digitalizacija nadzora nad javnim preduzećima“, kojoj su prisustvovali i predstavnici Grada Užica.

Direktor Švajcarske kancelarije za saradnju Rihard Koli izjavio je da su prioritet u podršci Švajcarske lokalne samouprave, jer su one najbliže građanima i adresa za njihove potrebe. „U današnje vreme digitalizacija je važna, jer nemerljivo doprinosi transparentnosti, efikasnosti i efektivnosti lokalnih samouprava“ rekao je Koli i izrazio uverenje da će ovaj softver doprineti efikasnijem radu i izgradnji poverenja između lokalnih samouprava i građana.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković istakla je da je digitalizacija visoko u agendi Vlade Srbije i da je ovaj proces ozbiljno zahvatio sve oblasti javne uprave.
„Građani i privreda državu u velikoj meri vide i kroz rad javnih preduzeća, posebno lokalnih, jer usluge koje pružaju utiču direktno na kvalitet života i poslovanja. Svako od nas ima drugačiji zadatak i odgovornost, ali svi imamo isti cilj, a to su javna preduzeća koja efikasno pružaju usluge građanima i privredi”.

Informacioni sistem za nadzor nad javnim preduzećima, prvi put razvijen za potrebe Ministarstva privrede, kreiran je uz podršku projekta RELOF2 i biće i zvaničan kanal za izveštavanje između javnih preduzeća i osnivača, kao i između jedinica lokalne samouprave i Ministarstva privrede. „Ranije je kod izveštavanja fokus bio na pisanju izveštaja, pripremi podataka, što je oduzimalo mnogo vremena. Sada se pomeramo ka tome da, uz podršku softvera, manje vremena trošimo na pisanje izveštaja, a više vremena ostaje za analize poslovanja i planiranje“, objasnila je direktorka projekata RELOF2 Ana Jolović i dodala da su javna preduzeća važan deo sistema jer direktno utiču na kvalitet života građana i poslovanja privrede.

 

Podsetimo, Grad Užice 2019. godine potpisao Memorandum o saradnji sa projektom RELOF 2, koji će obezbediti podršku u uspostavljanju finansijskog upravljanja, kontrole i boljeg nadzora nad radom lokalnih javnih preduzeća.

uzice.rs/oglasnatabla.info

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа