ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Девојке из Новог Пазара осмислиле начин да најмлађе науче како да заштите животну средину и смање загађење ваздуха

Нови Пазар – Загађеност ваздуха у Новом Пазару један је од већих проблема, а да би се у будућности бар мало променила ова лоша слика покушаће да допринесе и пет младих девојака из Санџака које су дошле на идеју да одраде Еко бојанке, како би и њамлађи постали свесни шта је аерозагађање. Али, и да је неопходно да током одрастања стекну еколошку свест како би у годинама које долазе свет у ком живимо био лепше место за живот.

„Пројекат Еко бојанки представиле смо на ппрограму који је организовао УНИЦЕФ који ће нашу идеју подржати са почетним грантом од 100.000 динара. Оно што нас је покренуло јесте мисао да је неопходно и најмлађе упознати колико је битна заштита животне средине, а да ће њима то најзанимљије бити кроз одређени вид игре. Циљ нам је да Еко бојанке поделимо у што већем броју вртића и школа”, рекла је за РИНУ Неира Хаџалић једна од чланица тима који чини укупно пет девојака.

За реализацију пројекта имају три месеца, а планирају да бојанке подијеле у три категорије, за децу од три до шест година, од седам до 10 и од 11 до 15 година.

– Најмлађи ће моћи само да боје, а старији и да прочитају одређене пропратне текстове о значају животне средине и чистог ваздуха, а они најстарији биће подстакнути да напишу неку песму или причу исто везано за ту тематику. Најбољи радови биће награђени, додаје Неира.

Осим ње, овај перспективни тим чине још Мејрема Ницевић, Хена Бошњак, Сара Хасановић и Низама Броња. Од 52 младих људи из Нове Вароши, Рашке, Пријепоља, Прибоја, Краљева и Трстеника, управо су оне у пет одабраних тимова којима ће бити додељена средства УНИЦЕФА за реализацију пројекта.

 

ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сладолед кошта око 1.800 динара, паркинг за цео дан преко 23.000

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило