Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Девојке из Новог Пазара осмислиле начин да најмлађе науче како да заштите животну средину и смање загађење ваздуха

Нови Пазар – Загађеност ваздуха у Новом Пазару један је од већих проблема, а да би се у будућности бар мало променила ова лоша слика покушаће да допринесе и пет младих девојака из Санџака које су дошле на идеју да одраде Еко бојанке, како би и њамлађи постали свесни шта је аерозагађање. Али, и да је неопходно да током одрастања стекну еколошку свест како би у годинама које долазе свет у ком живимо био лепше место за живот.

„Пројекат Еко бојанки представиле смо на ппрограму који је организовао УНИЦЕФ који ће нашу идеју подржати са почетним грантом од 100.000 динара. Оно што нас је покренуло јесте мисао да је неопходно и најмлађе упознати колико је битна заштита животне средине, а да ће њима то најзанимљије бити кроз одређени вид игре. Циљ нам је да Еко бојанке поделимо у што већем броју вртића и школа”, рекла је за РИНУ Неира Хаџалић једна од чланица тима који чини укупно пет девојака.

За реализацију пројекта имају три месеца, а планирају да бојанке подијеле у три категорије, за децу од три до шест година, од седам до 10 и од 11 до 15 година.

– Најмлађи ће моћи само да боје, а старији и да прочитају одређене пропратне текстове о значају животне средине и чистог ваздуха, а они најстарији биће подстакнути да напишу неку песму или причу исто везано за ту тематику. Најбољи радови биће награђени, додаје Неира.

Осим ње, овај перспективни тим чине још Мејрема Ницевић, Хена Бошњак, Сара Хасановић и Низама Броња. Од 52 младих људи из Нове Вароши, Рашке, Пријепоља, Прибоја, Краљева и Трстеника, управо су оне у пет одабраних тимова којима ће бити додељена средства УНИЦЕФА за реализацију пројекта.

 

ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржана традиционална смотра рецитатора „Песниче народа мог“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бачено је 37.000 касетних бомби и 15 тона уранијума: Дан почетка НАТО агресије на СР Југославију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене горива које ће важити до 31. марта

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада донела решење: Поскупљују путарине, ево ко има попуст

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туберкулоза јесте болест прошлости, али и девети узрок смртности у свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

О значају пословања у туризму са основцима у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ученици осмог разреда полажу данас пробни завршни испит из математике

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ОСТАО НЕКАЖЊЕН: Навршава се 24 године од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за петак – 24. март 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА