ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Десетогодишња Сара из Трбушана има необичан хоби – једну макету фиће склапала је 25 месеци

Иако је рођена много након што је чувени фића био статусни симбол бивше Југославије и омиљено возило скоро свих породица, десетогодишња Сара Марковић из чачанског насеља Трбушани врло добро зна сваки детаљ на овом сада већ олдтајмеру. Једна обична телевизијска реклама променила јој је поглед на фиће и пожелела је да има баш једну такву у својој колекцији. Убедила је оца да јој купи примерак недељника „Застава” који у сваком свом броју има по један део макете фиће и да га саставе.

-Сваког петка смо осчекивали нови део за нашу „фићу”, коју смо склапали 25 месеци. Кад год се вратим из школе омиљена разонода ми је била склапање аутића. Иако се за сваки део који се поставља добијало упуство, најтеже ми је било поставити каблове које је требало повезати како би све радило савршено – казала је Сара за агенцију РИНА.

Сара се показала као прави мали мајстор јер је успела да фићу склопи од А до Ш, а на некадашњем симболу државе сада све ради беспрекорно.

– Апсолутно све ради као на правој, од светлеће сигнализације, мотора, спуштања прозора ручно, померања седишта и трубе. Сваки део на овој фићи коштао је 1000 динара и када се сабере сваки део ова фића састављена кошта право богатство, али све је вредело, јер нам је пуно срце, испричала је ова десетогодишњакиња.

Међутим, да ова Сарина љубав према фићама није кренула сасвим случајно, показује то да је и њен отац Дејан, стравствени љубитељ овог четвороточкаша, који не на десетине таквих лимузина бивше Југославије васкрсао и провозао друмовима.

– Неколико деценија сам љубитељ ових сада већ олдтајмера. Током вожње и њихове поправке сусретао сам се са разним проблемима, али сам их успешно и решавао. Највећи проблем је било наћи никловане делове за њу, као и фарове које само морао поручивати из Италије – истакао је њен отац Дејан Марковић.

Али ипак од свих фића једна му је најдража, „зелена фића”, једна једиствена, коју често и младенци изнајмљују за фотографисање.

– Од када је она изашла из радионице, никада ниса дозволио ни да покисне. Она се вози само када је лепо време и на свечаним догадјајима. И оно што ми је најдраже младенци, који су се за свадбу сликали у њој, пожелели су да када су и дете добили управо понове то сликање на истом месту са мојом фићом – поносно каже Дејан.

Извор/фото: ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

БДП у последњем кварталу 2023. носили пољопривреда и грађевинарство

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор – Мајстори виолине сутра у 10 сати отварају пршутијаду у Мачкату

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шири се Иновациони бизнис центар на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Електродистрибуција: Дезинформације о паметним бројилима и увећаним рачунима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Листа пензионера са правом на одлазак у бању сутра, приговори до 8. марта

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни мафини могу да се направе и без печења: Потребна су вам само 4 састојка

ОГЛАСНА ТАБЛА

Међународни дан ретких болести

ОГЛАСНА ТАБЛА

Запалио се паркирани аутомобил испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преступне године – шта би било да их нема

ОГЛАСНА ТАБЛА