ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Десетине хиљада кубика смећа на реци Лим и у првим данима нове године

Прибој – Нова година, а стара и изгледа никад завршена прича. На десетине хиљада кубика смећа поново је преплавило реку Лим, а најкритичнија тачка свакако је Потпећко језеро. Постављене ланчанице штите колико могу, а припадници Еколошког удружења „Јастреб” одмах након празника, настављају са акцијом чишћења.

„Смеће које је доспело до бране је очишћено, и сада се сија. Уклањање отпада код саме ланчанице настављамо одмах након празника. Све је одвежено у Регионалну депонију Дубоко, након чега су нам враћена стабла које смо проследили котларници на дрвну сечку и тиме добили вишеструке уштеде. Са првим лепим данима тешке машине које чекају на обалама Лима спремне су да наставе уклањање и врате сјај најлепшој реци у некадашњој Југославији”, рекао је за РИНУ Синиша Лаковић.

Постављене ланчанице су успеле да задрже око 10.000 кубика смећа које се тренутно налазе на реци, а које су нанеле бујичне поплаве које су стигле из Црне Горе, и спречиле да сво смеће доће до хидроцентрале Потпећ, и настави даље ка Босни и Херцеговини.

Чишћење се наставља после празника, фото: РИНА

Током поплавног таласа до реке Лим стигне око 15 хиљада кубних метара ђубрета, састављеног од пластике и пет амбалаже, разних метала, кућних апарата и уређаја до значајних количина дрвне масе.

„У последњем већем дотоку бележили смо и преко 600 метара у секунди. Раније се отпад задржавао на самој брани хидроелектране. Сада, нека три километра изнад саме бране имамо ланчаницу која је задржала то смеће. Мислим да је ово међудржавни проблем јер већи део отпада долази из Црне Горе”, раније је изјавио Предраг Шапоњић, директор Лимских хидроцентрала.

 

Извор:РИНА 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце