10.1 C
Uzice
новембар 14, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI

DESET TOPLANA U SRBIJI PRELAZI NA GREJANJE NA BIOMASU

Posao prelaska na obnovljivu energiju, vredan 27 miliona evra, Srbija realizuje uz podršku Vlada Nemačke i Švajcarske, kroz donacije i povoljne kredite nemačke Razvojne banke KFW.

U projektu „Podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije“ su Mali Zvornik, Nova Varoš, Novi Pazar, Prijepolje, Bajina Bašta, Valjevo, Priboj, Kladovo, Majdanpek i Bečej.

Ministar energetike potpisao je sa KFW bankom više sporazuma o zajmu po najpovoljnijim uslovima da njihove toplane skupi gas i mazut zamene biomasom.

„Sredstva zajma će vraćati lokalne samouprave čiji se projekti iz ovog zajma finansiraju i to od ušteda koja će biti ostvarena u procesu korišćenja biomase umesto fosilnih goriva“, poručuje ministar energetike Aleksandar Antić.

Posle prelaska na biomasu pored toplotne energije, te toplane će proizvoditi i struju.

„Ovo je veoma važno za vašu zemlju, zato podržavamo ove ekološke projekte jer u svetlu približavnja vaše zemlje Evropskoj uniji, poglavlje 27 predviđa niz izazova koje Srbija treba da savlada u oblasti zaštite životne sredine“, naglašava Imke Gilmer iz Ministarstva za ekonomsku saradnju Nemačke.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman napominje da je od 2000. godine Nemačka Srbiji obezbedila 1,6 milijardi evra razvojne pomoći, od čega je sa 850 miliona evra podržla upravo projekte obnovljive energije.

Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji, ističe da njegova zemlja nastavlja da pruža pomoć Srbiji kroz razvojne projekte.

„Za naredne četriri godine već razmatramo povećanje finansijske pomoći“, dodaje Ge.

Od ukupnih mogućnosti za veću primenu obnovljivih izvora energije, Srbija najviše potecijala ima upravo u biomasi, čak 60 odsto.

Izvor:rts.rs/Pripremila: Ružica Vranjković

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Čudotvorni izvor kod Bajine Bašte: ovom vodom lečili su šugu u aziji, a po spas dolaze I nerotkinje! Zovu ga još I ljubavni izvor, evo I zašto

Oglasna Tabla

Baka sovija je vodeničarka I to jedina u zapadnoj Srbiji

Oglasna Tabla

Tunel Kadinjača jedino rešenje za spajanje Podrinja sa centralnom Srbijom

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Despote, izdržI! „Dečak leptir“ iz Bajine Bašte bori se za život I potrebna mu je naša pomoć

Oglasna Tabla

Vršnjačko nasilje u Bajinoj Bašti

Oglasna Tabla

Sprečen požar većih razmera u Zaglavku

Oglasna Tabla

Užice i Bajina Bašta zajednički grade puteve na Tari

Oglasna Tabla