13.8 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

DESET SIGNALA DA TREBA DA PRIKOČITE MALO

Da li ste na korak od toga da i konačno „sagorite“ od stresa? Evo kako da znate da li je vreme da prikočite malo.

Telo ima toliko načina da nas upozori da više „ne može da podnese“, samo što mi tako često previdimo te signale sve dok nam ne dogori do nokata. A tada je, ponekad, već kasno, i organizam je toliko iscrpljen da nije ni čudo što sve više i sve mlađih ljudi strada od srca… Ili dobije rak. Ili… Dopišite sami.

Evo simptoma koje ne bi trebalo da zanemarujete. Ako ih prepoznajete, pokušajte da smanjite stres kojem ste izloženi. Nije lako. Ali, dugujete sebi bar da probate.

Ujutru se teško budite

Kortizol, hormon koji luče nadbubrežbe žlezde, i koji je neophodan da bi nam ujutru energija bila na zadovoljavajućem nivou, možda vam nedostaje zbog dugoročne izloženosti prekomernom stresu i „sagorevanja“.

Umorni ste, iako spavate dovoljno

Ako vašem organizmu treba više odmora i oporavka nego što mu pružatem završićete sa sindromom hroničnog umora, kojeg nećete moći da se oslobodite čak ni onim danima kad odspavate preporučenih šest do osam sati.

Žudite za slanim

Hronični stres može da dovede do poremećaja u nivou elektrolita u organizmu, što ponekad izaziva gotovo nekontrolisanu potrebu za slanom hranom.

Primećujete da se teško snalazite u „kriznim“ situacijama

Ako smo dugo pod stresom, to umanjuje našu toleranciju na stres, ali i našu sposobnost da u kriznim situacijama donosimo ispravne odluke.

Kod žena, može se javiti poremećaj menstrualnog ciklusa ili intenzivniji simptomi PMS-a

Kad smo pod konstantnim stresom, telu su prioritet hormoni stresa, a ne reproduktivni hormoni. Zbog toga se može desiti da hronični stres dovede do poremećaja hormonske ravnoteže, što onda vodi u probleme sa menstrualnim ciklusom, izraženiji PMS, a ukoliko takvo stanje potraje, može indirektno izazvati i probleme sa plodnošću.

Nema virusa koji vas nije „zakačio“

Kao što rekosmo, kad smo pod hroničnim stresom, organizmu je prioritet da se izbori sa tim, što za posledicu ima i oslabljen imunitet.

Osećate vrtoglavicu kad naglo ustanete

Jedna od posledica hroničnog stresa je i disbalans elektrolita u telu, što može, između ostalog, izazivati osećaj vrtoglavice ili nesvestice pri naglom ustajanju.

„Mutno“ vam je u glavi

Izražen, dugotrajan stres dovodi do problema sa fokusom, teže nam je da se skoncentrišemo na ono što radimo, a i pamćenje nam slabi.

Ne možete da „pregurate“ dan bez kofeina i šećera u udarnim dozama

Kofein i šećer kratkoročno nam podižu nivo energije, i ako ne možete da pregurate dan bez udarnih doza, to je siguran znak da su vam snaga i energija na minimumu, jer su svi resursi vašeg organizma usmereni na to da „preživite“ stres kojem ste izloženi.

Šećer u krvi vam varira

Hronični stres izaziva stalne skokove i padove šećera u krvi, što je, između ostalog, uzrok i tih „plus“ i „minus“ faza koje primećujete u nivou energije i raspoloženja u toku dana.

Kao što rekosmo, ako primećujete više ovih simptoma, ako to traje i traje, pokušajte da promenite u svom životu bar one male stvari, koje zavise samo od vas. Koliko god teško bilo, sigurno postoji bar nešto oko čega prosto možete da izaberete da se – ne nervirate. Od danas.

Izvor:mondo.rs/Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dejan Petrović sa svojim Big bendom napravio haos u Centru „Sava“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prodata „Budimka“

Oglasna Tabla

Danas je Svetski dan deteta

Oglasna Tabla

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla