Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Deset saveta za vožnju po magli

Širom Srbije pala je gusta magla, koja otežava vožnju. Treba biti obazriv i voziti pažljivo, a mi vam donosimo deset saveta kako se automobilom kretati bezbedno kad ima magle.

Vidljivost je smanjena na oko 200 metara u Beograda, ali i na njegovim prilaznim putevima, slično je i na području Banatskog Karlovca, Smederevske Palanke, Velikog Gradišta, Kraljeva, Zaječara, Vladičinog Hana i Vranja, navodi AMSS.

Na put samo ako morate

Magla se najčešće spušta rano ujutru i predveče oko predela u blizini reka i jezera. Zato, ukoliko možete da birate, probajte da izbegnete vožnju u to doba dana. 

Smanjite brzinu

Prilagodite brzinu stanju i uslovima na putu. To praktično znači da po magli treba da vozite brzinom pri kojoj ćete moći da se zaustavite pred bilo kojom preprekom kada je uočite. 

Povećajte odstojanje

U uslovima smanjene vidljivosti, kao što je magla, držite veće odstojanje od vozila ispred. Time sebi dajete više vremena za reakciju u slučaju nepredviđenih okolnosti. 

Voziti sredinom saobraćajne trake

Prilikom kretanja kroz gustu maglu kao orijentire koristiti središnju liniju i desnu liniju ivice kolovoza, ukoliko je obeležena. Kako bi se izbegla vozila iz suprotnog smera, kao i pešaci i biciklisti koji se kreću uz desnu ivicu kolovoza, nastojati da vozilo uvek bude podjednako udaljeno od te dve linije.

Na raskrsnici dodatna opreznost

Kada priđete raskrsnici spustite prozore i osluškujte saobraćaj. Ovo je dobar način da ukoliko je vidljivost toliko loša ipak znate kad je možete proći. 

Pazite na led

Kada je vrlo hladno i spusti se magla, računajte na to da magla lako i vrlo brzo može da se zaledi na kolovozu, tako da u samo jednom trenutku podloga može postati vrlo klizava. Zato prilikom vožnje po magli i klizavom kolovozu, vozilom upravljajte bez naglih i ishitrenih pokreta. 

Četiri pokazivača pravca i zaustavljanje

Ukoliko se desi da je magla toliko gusta, ili jednostavno ne vidite kuda se krećete, najpametnije je da parkirate vozilo pokraj puta i naravno uključite sva četiri pokazivača pravca kako bi vas drugi učesnici u saobraćaju primetili. Ukoliko je magla toliko gusta i vidljivost smanjena na najmanju moguću meru, potrebno je i za vreme vožnje držati uključena sva četiri pokazivača pravca da bi ste bili uočljiviji. 

Uključite grejače stakala

Kako magla može da stvori vlagu, slobodno uključite grejače stakala i korisitite brisače kako biste omogućili što bolju vidljivost. 

Svetla za maglu 

Svakako jedna od najvažnijih stvari jesu svetla za maglu. Ukoliko ih imate na svom vozilu, koristite ih, jer su postavljena nisko i usmerena ka dole i široko, što je po magli jedino rešenje za osvetljavanje puta i sprečavanje zaslepljivanja drugih vozača. Nikako ne vozite sa dugim svetlima.

Isključite sve što može da vas ometa

Isključite muziku, mobilni telefon, ili bilo šta što će vas dekoncentrisati. Po magli je najvažnija vaša puna pažnja. 

Izvor:RTS/foto:ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија против Камеруна за повратак у живот (11.00)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ујутро магла и мраз, током дана хладно и облачно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тежак удес на магистралном путу Чачак – Ужице!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико ћемо сада плаћати млеко, шећер, брашно: Влада је поново ограничила цене хране, и то на два месеца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог апостола Филипа (Божићне покладе)

ОГЛАСНА ТАБЛА

НЕСТАО БРАТИСЛАВ МИНИЋ: Родитељи очајни, последњи пут се јавио из Ужица, а ОВО је много чудно

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уручени уговори пољопривредим произвођачима из Златиборског округа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 27. новембар

ОГЛАСНА ТАБЛА