20.8 C
Uzice
април 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Delegacija Srpsko-ruskog kluba iz Užica prisustvovala je Danu srpsko-ruskog bratstva u Beogradu

Delegacija Srpsko-ruskog kluba iz Užica, na čelu sa predsednikom Nemanjom Spalovićem i Vladimirom Damljanovićem, na poziv iz Ruskog doma, prisustvovala je Danu srpsko-ruskog bratstva, 15. januara, u Beogradu, u Ruskom domu. Dan srpsko-ruskog bratstva je Dan podsećanja na spasonosnu odluku ruskog cara Nikolaja II Romanova 1916. godine, da zapreti saveznicima da će sklopiti separatni mir sa Nemačkom, ukoliko hitno ne pošalju svoje brodove po srpsku vojsku, koja se nalazila u krajnje beznadežnoj situaciji na Albanskom primoriju i preveze ih na Krf. Da nije bilo te pretnje cara Nikolaja srpska vojska skoro sigurno bi našla svoj kraj u blatu Drača i Valone, što bi kasnije sigurno onemogućilo njen oporavak i sjajan proboj Solunskog fronta i oslobođenje Srbije.

Delegacija iz Užica je zajedno sa drugim organizacijama i delegacijama položila venac na spomenik caru Nikolaju II Romanovu, a zatim prisustvovala i svečanoj akademiji u Ruskom domu. Svečanoj akademiji su prisustvovali i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin, direktorka Ruskog doma u Beogradu Nadežda Kuščenkova, delegacija Ruskog fonda Mir iz Ruske Federacije, vladika moravički Antonije, starešina podvorija SPC u Moskvi i vikar Patrijarha srpskog Irineja, i mnoge druge ugledne zvanice.

Na svečanoj akademiji u Ruskom domu nastupali su Hor „Kraljice Marije“ pod dirigentskom palicom Ivanke Stojkov, profesor Tanja Andrijić, operska umetnica, dramski umetnici Boško Puletić i Lepomir Ivković u ulogama vojvode Živojina Mišića i Stepe Stepanovića, profesor Oliver Njego, operski umetnik i mr Tatjana Olujić, profesor violine. Nakon Svečane akademije, u Ruskom domu je upriličen kontel prijem za zvanice na kome je predsednik Srpsko-ruskog kluba iz Užica Nemanja Spaloviće dodelio Gramatu zahvalnosti Dimitriju Panfilovu, velikom dobrotvoru, koji je sa svojom suprugom Sanjom Panfilov jedan od idejnih tvoraca i pokretača zamisli o obeležavanju Dana Srpsko-ruskog bratstva.


      

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Bolnica u Užicu dobila ultrazvučni aparat zahvaljujući akciji „Asovi za decu Zapadne Srbije“

Oglasna Tabla

Sindikat srpske policije RC Užice organizuje 24. po redu Memorijalni turnir „Sećanje na Željka Simića“

Oglasna Tabla

Održan šesti Sajam obrazovanja „Zanimanje, zvanje, znanje“ (VIDEO)

Oglasna Tabla