ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Дефицит кадрова у грађевинарству, медицини, занатима

У Србији је дефицит кадрова посебно изражен у грађевинарству и медицини, изјавила је Јелена Јевтовић из Уније послодаваца Србије и додала да су млади недовољно заинтересовани и за занате.

Због дефицита радника у бројним секторима Министарство рада је предложило да се направи листа дефицитарних занимања која би омогућила да се радници струка које недостају Србији лакше „увозе“ из иностранства, а Јевтовићева је за Тањуг рекла да међу кадровима којих нема довољно највише недостају возачи, запослени у сектору трговине, у медицини педијатри, анестезиолози, радиолози…

На питање колико ће та листа олакшати послодавцима да запосле кадрове којих нема довољно, Јевтовићева је појаснила да ће бити лакше јер ће моћи у складу са својим производним процесима да ангажују људе.

„С тим што то није неко дугорочно решење. Ми смо из Уније послодаваца поднели предлог за свеобухватну реформу образовног система у смислу да се уради та комплетна анализа, да се види у ком ћемо се ми правцу као држава развијати у некој будућности. И једноставно да се школство прилагоди потребама привреде, јер ми видимо да су нам та занатска занимања баш онако горућа, ви уопште немате интересовање деце да се уписују у занатске школе“, навела је она.

На питање колико је компликовано увести странце у посао у Србији, Јевтовићева појашњава да су они већ ангажовани у нашој земљи на неким пословима мануелног карактера.

„То су мануелни и грађевински радници или ангажовани на сезонским пословима у пољопривреди“, навела је Јевтовићева.

Додала је да има доста странаца на пословима возача у нашој земљи и појаснила да они иду на обуке у својој држави пре него што се запосле у Србији и да морају да науче језик бар основно.

„Ми смо у проблему зато што се код нас странци не задржавају довољно дуго да би се могло улагати у тај аспект њиховог прилагођавања. Углавном се сами довијају, узимају приватне часове, али то свакако зависи од посла због ког су овде дошли. Мислим свакако ови који иду на неке високе позиције нормално ангажују приватно лице који ће их научити или евентуално неком разговору са послодавцима, док ови који су нажалост на неким нижим позицијама углавном буду кратко да би уопште и могли за то време осим оног основног неког споразумевања да научи“, рекла је она.

Извор: ГЗС/ Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Предавање посвећено Животи Вранићу

12 НАПИТАКА НАЈБОЉЕ САГОРЕВА КАЛОРИЈЕ: Дају осећај ситости и помажу вам да се смањите за 3 броја

Паприкаш од меса за данашњи ручак: Уживаћете у укусу (ВИДЕО)

Да ли ће онај ко насрне на наставника ићи у затвор и шта значи измена Кривичног законика

Бацамо годишње на стотине тона вуне, а носимо синтетику – зна ли Србија где јој је рабош?

У поноћ почиње изборна тишина

Креће туристички возић, са радом почиње и СтаПарк

Уз средства из буџета снажна подршка државе за путну инфраструктуру

Град Ужице за матуранте, велика журка у Градском културном центру (ВИДЕО)