OGLASNA TABLA
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Deda Radoljub sedam decenija nije bio kod lekara – ne mari za godine, a još može i kolo da zaigra

Pandemija je promenila život mnogima, pa su se za pomoć lekarima obraćali i oni koji su retko imali zdravstvene tegobe. Međutim, u Duškovcima kod Požege živi pastir čiji je zdravstveni karton praktično prazan, a poslednji put je kod lekara bio 1952. godine.

U devetoj deceniji Radoljuba Filipovića jedino sluh slabije služi, ali zato je u domaćinstvu prvi ranoranilac. Rasterećen je težih poslova, a posvetio se ovčarstvu. Pre sedamdeset godina imao je poslednji susret sa lekarima i to na pregledu zbog odlaska u vojsku.

„Da sam nekad zanemogao nikad nisam. Jok. Popijem neku rakiju, popijem kavu i to ti je. I čuvam malo ovce ko stariji čovek i eto“, kaže Radoljub Filipović.

Njegov bratanac Bratislav, koji ima sedamdeset godina, kaže da je stric u piću i jelu uvek bio umeren, ali zato uvek aktivan i u pokretu.

„Služi ga zdravlje ‘vala bogu. Dva puta se ženio. On jedno slovo ne zna, nepismen čovek, ali pismeniji od njega nema. Idi nešto da ga prevariš, nema kakvi, taj sve zna. Njega ne može prevariti niko. Nema. Ljudi koji su školovani, pismeni, neđe zaglave robije, pogreše u životu, ali on to do danas nije uradio nikad. Uvek je poštovao zakon, cenio drugoga i sebe, znači nikada nije u životu pogrešio“, navodi Bratislav Filipović.

Pre desetak godina kupio je konja u Smederevskoj Palanci i doveo ga peške do Duškovaca. Kratko ga je zadržao, jer je kaže bio nestašan i nije dozvolio da se jaše.

„Nismo smeli što se ujeda i bije se nogama. Te ga odvedem u Čačak te prodam. Bio vašer neki. Dam i sve dam muzici, pevačici. Pa bolje što sam dao nego doktoru“, ističe Radoljub Filipović.

Još ima kondicije, pa kao mladić zaigra u kolu na iznenađenje mladih. Zdrava hrana i rad su mu, kaže, omogućili da ne mari za godine, nego živi kako ga noge nose, dok god srce vuče.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Поново се одлажу платни разреди

Oglasna Tabla

Данас честитке за празнике готово нико не шаље: Присетите се неких од најлепших честитки које смо некада слали

Oglasna Tabla

Некад Милица, данас Мија! Ово су најчешћа имена у Србији за 2021. годину

Oglasna Tabla

Концерт: Дејан Крсмановић квартет

Oglasna Tabla

ГКЦ Ужице, генератор културних дешавања у граду

Oglasna Tabla

Засеље код Пожеге, коло и трубачи због четири и по километра реконструисаног пута

Oglasna Tabla

У петак „ЦРВЕНА“ на великој сцени Народног позоришта у Ужицу

Oglasna Tabla

Ски школа Пингвин почиње са радом

Oglasna Tabla

На уласку на аутопут из правца Пожеге и Ужица, већ је постављена наплатна рампа

Oglasna Tabla