Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Deda Jovan je ugasio 95 rođendanskih svećica u društvu sedmoro dece, 15 unučadi, 21 praunučeta i dve čukun unuke

Deda Jovan Ćojbašić iz Ivanjice ugasio je 95. rođendansku svećicu u društvu preko 70 članova porodice, dece, unuka, praunuka, čukununuka zetova, snajki…

Kaže da je mnogobrojna familija u kojoj nikada nije bilo nesloge njegov najveći životni uspeh i sreća. Kad ugasi svećice na torti poželeo je samo jedno, da su svi zdravi i da nastave tradiciju ljubavi i poštovanja, koja krasi porodicu Ćojbašić.

– Učili smo ih da se vole i poštuju međusobno jer nema nikoga prečeg od familije. Ja sam se lepo naživeo, i sada se svakodnevno molim da su oni zdravi i srećni i da dočekaju ono što sam ja na svoj 95. rođendan. To je sreća – kaže deda Jovan.

Jovan Ćojbašić je rođen u ivanjičkom selu Medovine i najstariji je od šestoro dece Milomira i Đulke Ćojbašić. Sa pokojnom suprugom Ljubom i porodicom, Jovan je u ovom selu živeo do pred kraj 1963. godine kada su se doselili u Ivanjicu gde su kupili veliko imanje.

Podigli su sedmoro dece, išli su redom: Milica (77), Nada (74), Rosanda (72), Stojislava (70), Radovanka (67), Stajka (65) i sin Srdan (59). Deda je dočekao i 15 unučadi, 21 praunuče i dve čukun unuke (Mila se rodila pre 6 meseci, a Milica 18. januara ove godine!).

Porodica je stub društva, koje bi bilo stabilnije kada bi se gradilo na sistemima vrednosti mnogobrojnih Ćojbašića.

– Mi smo sigurno najsrećnija familija u Srbiji i šire. Na okupu je pet generacija i svi brižno negujemo porodičnu tradiciju okupljanja, međusobnog poštovanja i neizmerne ljubavi. Voleo bih da ovako funkcionišu sve porodice u Srbiji, jer nam svima bilo bolje, a sam sistem bi bio stabilniji – smatra sin Srdan.

Rada Mojsilović peta je ćerka u porodici Ćojbašić. Kaže majka i otac su ih naučili da dišu jednim plućima, a slogu i ljubav uspeli su da prenesu na mlađe generacije.

– Toliko se slažemo i volimo, kako bi naš narod rekao: „jedni za druge bi oko dali“. Dočekala sam da dobijem čukun unuku i to baš na moj rođendan. Ima li veće sreće? – pita se Rada Mojsilović ozarenog lica.

Deda Jovan je prvo dete dobio sa 18 godina, sedmo u 36. godini, kada je na svet došao i prvi unuk Predrag. Jelena Savić najstarija mu je unuka.

-Zamislili smo da budućim generacijama ostavimo i pisani trag u vidu jedne porodične monografije, kako bi znali ko su im bili preci, čime su se bavili jer želimo da nastave da se ovako okupljaju i druže. Ne želimo da se našoj familiji dogodi ono što je nažalost sve prisutnije, da se čak i najbliži rođaci ne poznaju – kaže unuka Jelena Savić.

Kuću Ćojbašića na deda Jovanov  95. rođendan obasjao je smeh, radost života i harmonija koja bi trebala da krasi svaku porodicu.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Za čistiji vazduh mog grada (VIDEO)

Oglasna Tabla

Atletičari atletskog kluba „Mladost“ uspešni u Valjevu

Oglasna Tabla

Rast broja obolele dece od respiratornih infekcija (VIDEO)

Oglasna Tabla

Konkurs za prijem u vojne škole

Oglasna Tabla

U toku konkurs za zapošljavanje 5.000 nastavnika i učitelja

Oglasna Tabla

Данас су Часне вериге

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, ponegde kratkotrajna kiša

Oglasna Tabla

Druga faza radova na rekonstrukciji Zelene pijace

Oglasna Tabla

Sutra bez vode

Oglasna Tabla