Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Deca Sevojna pomažu drugu Miodragu (FOTO)

Zahvaljujući nedavno održanoj akciji podmlatka Crvenog krsta i Učeničkog parlamenta  OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu u prikupljanju sredstava za operaciju vida Miodraga Hadžimurtovića, učenika I-2 odeljenja ove škole, prodajom krofnica i prikupljanjem novca po odeljenjima, obezbeđen je iznos od oko 90.000 dinara. Obzirom da je za operaciju u Specijalnoj bolnici „Sveti vid“ u Beogradu potrebno 576.000 dinara, učenici VII-1 su samoinicijativno odlučili da organizuju turnir u malom fudbalu u dvorištu škole i na taj način pokušaju da obezbede još sredstava.Priključili su im se i učenici VII-2 koji su organizovali turnir u basketu.

Prema rečima direktora škole, Vlada Živanovića, deca su svoju ideju saopštila direktoru u sredu 9. maja i posle datih saveta u smislu da je događaj potrebno najaviti, plakatirati i slično, prepušteno im je da sve organizuju onako kako žele, uz savete i podršku zaposlenih u ovoj školi. Već u četvrtak, đaci su Sevojno oblepili plakatima i najavili održavanje turnira u fudbalu za petak,11. maj a na dan održavanja turnira,osvanula je i informacija za turnir u košarci.

Ogromnu želju da pomognu dečaku koga neki poznaju a drugi su ga prvi put videli kada je Miodragova učiteljica Ivana Božović dovela celo odeljenje na turnir, najbolje odslikava organizacija na kojoj bi im pozavideli i odrasli. Prijavljivanje ekipa, ko će biti kraj kutije, obaveza učesnika turnira da doniraju novac, ko donosi vodu, koju je donirala kompanija „Voda voda“ na inicijativu bivšeg učenika škole u Sevojnu, angažovanja trenera košarkaša i fudbalera Duška Mićića i Žarka Vukotića, pa sve do diploma koje je osmislio i odštampao učenik VII-2 Nikola Rakić. Sama ideja o turniru  potekla je od Dragane Gajević, majke dečaka sa smetnjama u razvoju Dušana Gajevića, učenika VII-2 odeljenja ove škole, koji je ozbiljno shvatio svoje zaduženje da bude kraj kutije i proveo skoro tri sata na turniru. Događaju su prisustvovali i direktor škole, učitelji, nastavnici, roditelji i građani.

Učenici-organizatori ovog događaja  Nikola Adžić, Miloš Lazović, Lazar Lazić, Nemanja Vitorović, Krsman Tripković,  rado su nam pričali o toku ove akcije i svojim zaduženjima, uz složan komentar da su uradili sve što su mogli, da njihova uloga i nije toliko važna, već da je najvažnije “ da se prikupi novac za dečakovo svetlije detinjstvo i budućnost“.

Na turniru je učestvovalo 11 timova u malom fudbalu , 6 ekipa dečaka i 2 ekipe devojčica u košarci a atmosfera je bila kao na pravom takmičenju. Mali Miodrag, ljubitelj video igraca i horor filmova kome je omiljeni predmet matematika jer mu to „najbolje ide“,  veselo je skakutao sa osmehom na licu dok su ga stariji učenici jurili-da mu vežu pertle. Njegova baka, Miljanka Filipović, držala je preteški đački ranac, pažljivo posmatrajući svaki pokret dečaka kome samostalnost i učestvovanje u školskim aktivnostima omogućavaju isključivo naočare sa ogromnom dioptrijom, koje su samo trenutno rešenje, obzirom da dečak svakog meseca gubi po 1% vida. Detalje o istorijatu dečakovog oboljenja i hitnosti operacije, dala nam je baka Miljanka, koja je sticajem porodičnih i drugih okolnosti u životu Miodragovih roditelja,ujedno i njegov staratelj.

Problemi sa vidom malog Miodraga prate još od rođenja ali su prvi simptomi od strane lekara tumačeni kao razrokost koja je normalna kod male dece i koja će se vremenom ispraviti. Imao je godinu i po dana kada mu je na pregledu u Novom Sadu ustanovljena kratkovidost i data preporuka da naizmenično nosi flastere na oba oka.Zbog dugog čekanja na novi pregled u državnim ustanovama medicine, dečak je, zahvaljujući bakinoj tadašnjoj materijalnoj situaciji,  započeo lečenje kod privatnika. Tada je ustanovljeno da su dečakove očne duplje razvijene kao kod odraslog čoveka a oči kao kod deteta od 7 godina, disbalans koji se njegovim odrastanjem povećava a vid konstantno slabi. Miodragova porodica se doselila  u Sevojno 2015. godine a na sistematskom pregledu pred polazak u školu, dečak je upućen za Beograd, gde je ustanovljeno da je operacija neophodna. Posle još nekoliko pregleda, pokušalo se i sa pregledom obrade oka za sočiva ali zbog velike dioptrije koju dečak ima, ni to nije bilo moguće.

Obzirom na dečakove probleme i ovog puta je predložena operacija i kontakt sa jednom od 4 vrhunske privatne klinike u Beogradu. Prvi pregled, za jedno oko,  vrlo brzo je zakazan i urađen u Specijalnoj bolnici „Sveti vid“ u Beogradu, dok je na drugom pregledu, koji je uradio ruski lekar u februaru ove godine, nakon mnogobrojnih snimanja, ustanovljeno da je neophodna operacija ugradnje implanta na oba oka a mesec dana nakon toga i lasersko skidanje dioptrije. Obzirom da dečakova zenica nije oštećena, lekari su dali garanciju da će 90 % vida biti vraćeno ali pod uslovom da se operacija uradi do dečakove 8 godine, jer tokom odrastanja dolazi do odumiranja živca koji nije spojen sa zenicom. Upravo u ovim činjenicama se i ogleda hitnost akcije za prikupljanje sredstava,  jer Miodrag u avgustu ove godine puni 8 godina. Operacija je mogla da bude urađena odmah ali velika prepreka.je bio iznos od 576.000 dinara, prema cenovniku koji je dostavljen  za ove zahvate iz Specijalne bolnice „Sveti vid“.

Tada se trnovit životni put bake Miljanke, započet u okolini zlatiborskog Gostilja pa nastavljen u Priboju i Novom Sadu, kojim je hrabro koračala i kao dobrovoljac u bivšoj Jugoslaviji 90-ih godina, kada je zarobljena i odvedena u logor u Hrvatskoj pa završila u Australiji, nastavljen je slanjem dopisa firmama, traženjem pomoći i saveta, obraćanjem medijima i pojedincima, u borbi za budućnost svog unuka. U  pojedinim situacijama nije dobila čak ni odgovor a kamoli pomoć. Dok je živela u Australiji, pratila je „Humanitarni most“ u užičkim „Vestima“ i slala novac najugroženijima, skoro dve godine je učestvovala u  akciji organizovanoj za Doris Bošnjaković-Polimčević  i mnoge druge a sada živi u iznajmljenom stanu sa ćerkom i sinom koji su nezaposleni a tu je i mali Miodrag. Za sada su joj izašli u susret Grad Užice sa iznosom od 150.000 dinara, mesara „Dva brata“ u Sevojnu je donirala 5.000 dinara a sveštenik Vladimir iz Užica 2.000 dinara. Pored već pomenutih 90.000 dinara, na turniru je, najvećim delom zahvaljujući novčanim prilozima sevojničkih osnovaca, prikupljeno još 52.000 dinara. Baka Miljanka nema pravo na dečiji dodatak ili slično a njena četvoročlana porodica živi od oko 40.000 socijalne pomoći iz Australije. Na pitanje da li zna koliko novca će biti potrebno postoperativno, za odlaske u Beograd, snimanja, preglede i kontrole, Miljanka je skromno slegla ramenima i rekla:“Ne znam, snaćićemo se nekako, samo da ga operišemo na vreme.“

Učenički parlament OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu je odlučio da prodaju krofnica organizuje  i u izdvojenom odeljenju Krvavci, u petak 18. maja.

Svi zainteresovani se mogu uključiti u ovu akciju uplatama na žiro račun:

Banca Intesa

Miodrag Hadžimurtović

160-5310200107567-24

Izvor:pasaz.rs/Mirjana Milićević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ovako će izgledati Vlajkov plato posle rekonstrukcije (FOTO)

Oglasna Tabla

MUP pozvao građane da što pre podnesu zahteve za nove oružne listove! Kazne do 150.000 dinara

Oglasna Tabla

BRAVO: Luka, Matija i Elena osvojili 6 medalja u Sarajevu

Oglasna Tabla

Palačinke / pužići sa sirom i spanaćem (video)

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Bunt i snovi Andrije Lojanice“

Oglasna Tabla

Danas promenljivo oblačno i suvo, sa sunčanim periodima, do 12 stepeni

Oglasna Tabla

Kulturno nasleđe – osnova za unapređenje međunarodne saradnje (VIDEO)

Oglasna Tabla

Od 17. februara do 23. februara pojačana kontrola u saobraćaju

Oglasna Tabla

Užički strelci najbolji drugog dana juniorskog Prvenstva Srbije u Nišu

Oglasna Tabla