26 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Deca se danas sve manje igraju, a posledice toga su pogubne za njihovo zdravlje

Smatra se da oko 50% školaraca je neaktivno, što vremenom dovodi do kifoze kičme. Tako da bol u leđima ukazuje na mišićne probleme, ali asimetrije trupa su daleko više opasnije, i to je neophodno što pre uočiti kod dece da bi se moglo uspešno lečiti.

Zakrivljenje kičme veće od 10 % se leči fizikalnom terapijom i jačanjem muskulature, ako je zakrivljenje oko 30% mora se nositi mider, ako je veće neophodna je operacija.

Ako vaša deca tokom odrastanja veći deo provode neaktivna i u sedećem položaju, stvara se nesklad između tela koje raste i mišića koji su slabi. Takođe ni nošenje torne na jednom ramenu nije uopšte dobro jer dovodi do refleksnog krivljenja.

Znaci koju ukazuju na deformitet kičmenog stuba jestu bol u ramenima i vratu i leđima, a skolioza i kifoza se primećuje po asimetriji trupa. I zato treba da posmatrate kako vaše dete stoji, da li su mu lopatice izbačene, ili da li je jedno rame višlje od drugog. Ramena, struk i kukovi treba da su simetrični.

Danas se veli broj dece žali na bol u vratu i rameni, tako da od ukupnog broja dece koja dođu na pregled, 1% njih moraju na operaciju, što je oko 100 dece godišnje.

Najbolja prevencija da se ovo ne desi jeste to da je dete aktivno! To ne mora da znači da svako dete mora nešto da trenira i da se bavi sportom, ali mora na drugi način biti aktivno. Danas veliki broj dece sedi za kompjuterom ili je na telefonu, više nema one igre kao pre napolju u parku bilo gde. Jako malo vremena provde u šetnji što je neophodno za pravilan rast deteta.

Izvor:opanak.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tipovi kafanskih ljudi u Srbiji: Svi bi želeli da se zovu boemima, a evo šta je potrebno da bi neko spadao u ovu kategoriju

Oglasna Tabla

Kristina Grujičić osvojila zlato na prvenstvu Centralne Srbije i obezbedila učešće na Finalu Kupa Srbije

Oglasna Tabla

Četvrtu godinu koncert u Ježevici u čast slavnog trubača

Oglasna Tabla