13.9 C
Uzice
новембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Deca imaju panične napade jer moraju da imaju prosek 5.0

To je problem na koji sve češće i glasnije upozoravaju učitelji i profesori, ali i psiholozi.

Povodom konstantnog rasta broja dece sa paničnim napadima, doktorka Katarina Dodig-Ćurković govori o lošem obrazovnom sistemu koji deci nameće pritisak i dovodi do raznih frustracija u vezi sa uspehom.

Obrazovni sistem, u kojem se od prvog razreda osnovne škole traži da učenici prolaze sa prosekom 5.0 i budu jednako dobri i u matematici i u fizičkom vaspitanju, posve je neprirodan, i umesto da podstiče razvoj talenta u onome u čemu su učenici najbolji, stvara masu dece sa znanjem nabubanim samo za završne ispite. To je problem na koji sve češće i glasnije upozoravaju učitelji i profesori, ali i psiholozi

“Mi se u Zavodu za dečju i adolescentnu psihijatriju od maja susrećemo sa decom koja imaju panične napade jer moraju nabiti prosek 5.0. Događa se da je danas ono što bi trebalo biti veselje, kao što je maturski ples i zabava za decu, postalo zadnja rupa na svirali, jer su izluđeni maturom. I sama sam majka dece u prvom i četvrtom razredu srednje škole, što znači da u kući imam maturantkinju. Škola više nije izvor zadovoljstva, nego frustracije. Deca pucaju po šavovima! Ta deca mesec dana niti spavaju, niti jedu. Za mene kao psihijatra apsolutno je neprihvatljiva izjava nekih roditelja tipa – Mene ne zanima kako se oni osećaju, već kakav imaju uspeh!”, kaže Dodig-Ćurković za Glas Slavonije.

Dodaje da je to posebno problematično kod maturanata, jer je adolescentsko doba izazovno samo po sebi, te deca jednostavno nemaju kapacitet za tu vrstu i količnu stresa.

“Šta je, sa druge strane, sa onima koji nisu pet nula, koji su prosečni? Njih uopšte ne podstičemo da bruse svoje talente!”, pita se Dodig-Ćurković.

Izvor: Vijesti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Našem Nemanji Kovačeviću uručena nagrada „Svetislav Milić“

Oglasna Tabla

Đorđe Balašević doživeo infarkt!

Oglasna Tabla

Uskoro naplata ulaska vozilima u Nacionalni park Tara

Oglasna Tabla

Razvojni psiholog: Uskraćivanje igre zarad ranog učenja veoma šteti deci

Oglasna Tabla

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

Oglasna Tabla

Održana trbina „Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

Oglasna Tabla

Milutin je ispao iz čamca i stradao: Ronioci pronašli telo Užičanina koji se utopio u Zlatarskom jezeru

Oglasna Tabla

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Oglasna Tabla