-2.7 C
Uzice
23 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Davaoci ogorčeni novim zakonom: Zar da umiremo čekajući krv iz Beograda?!

Načelnica Službe za transfuziju krvi Užice Radmila Smiljanić ekspresno je smenjena s funkcije, pošto se javno suprotstavila centralizaciji transfuzioloških službi, kako to predviđa novi zakon, koji praktično ukida dosadašnjih 47 centara za prikupljanje krvi i sav posao prikupljanja prebacuje u četiri centra – Beograd, Niš, Kragujevac i Novi Sad.

Načelnica Smiljanić nije želela da o svojoj smeni govori za naš list, a dobrovoljni davaoci iz Užica tvrde da i sami trpe pritiske zbog protivljenja novom zakonu.
I ne samo u Užice, širom Srbije su dobrovoljni davaoci krvi, kojih je u našoj zemlji hronično nedovoljno, ogorčeni zbog novih pravila Zakona o transfuzijskoj medicini, koja propisuju centralizaciju sistema davalaštva u samo četiri regionalna centra.

– Namera je države da se udruženja davalaca krvi ugase i da njihov posao preuzme Crveni krst Srbije, koji ni sada, zajedno sa našim udruženjima, nema dovoljno kapaciteta da se izbori s nestašicom krvi. To obesmišljava ulogu nas kao udruženja. Nismo više u mogućnosti da članovima obezbedimo ono što smo im obećali, a to je krv onda kada im je potrebna, i zbog toga sam pokrenuo procedure za gašenje našeg udruženja. Plašim se da će se isto dogoditi i sa ostalim udruženjima davalaca – upozorio je za Kurir Radovan Janjić, predsednik društva dobrovoljnih davalaca Kap po kap iz Užica.

On upozorava da su zbog cele ove situacije davaoci duboko razočarani i najavljuje bojkot davanja krvi.
– Mi jesmo za uvođenje standarda EU, ali je problem što je neko smislio da u Srbiji ima samo pet centara za prikupljanje krvi, dok ih u zemljama manjim od nas, poput Hrvatske, ima osam, a u Sloveniji sedam. Transfuziološka služba u Užicu, koja prikuplja i snabdeva krvlju 320.000 stanovnika našeg okruga, decenijama unazad nikada nije imala problema sa nestašicom krvi i viškove je slala u Beograd. Sada je gase, a od nas traže da svu krv dajemo Beogradu, centar u Kragujevcu još nije ni formiran, da bi oni tamo u Institutu za transfuziju krvi Srbije prikrili svoj nerad zbog koga uvek imaju manjak krvi – ogorčen je Janjić, koji se pita i šta će biti ako se kraj Užica desi neka velika nesreća i hitno budu potrebne neplanirane dodatne količine krvi.

– Zar da ljudi umiru u bolnici dok krv ne stigne iz Beograda ili drugog regionalnog centra. Užice je jedno od pet kardiohiruških centara u zemlji i to neće moći da funkcioniše bez lokalnih dobrovoljnih davaoca – upozorava Janjić.

Podsetimo, prema Zakonu o transfuzijskoj medicini, koji stupa na snagu 1. januara 2019, krv će prikupljati, testirati, procesirati i distribuirati pet ovlašćenih institucija – Institut za transfuziju krvi Srbije, kao najveća ustanova ovog tipa u zemlji, pokrajinski zavod u Novom Sadu, Zavod za transfuziju krvi u Nišu i zavod u Kragujevcu, koji je u fazi osnivanja, kao i Institut za transfuziologiju VMA. Pored ovih centara, krv će prikupljati i Crveni krst Srbije u organizovanim akcijama na terenu, kao što su dosad to radila udruženja dobrovoljnih davaoca.

INSTITUT ZA TRANSFUZIJU KRVI SRBIJE
Nama je OK

Gordana Antuljeskov, zadužena za saradnju s medijima u Institutu za transfuziju krvi Srbije, odbila je da komentariše razloge za nezadovoljstvo dobrovoljnih davaoca, ali ističe da je ta institucija veoma zadovoljna novim zakonom.
– Zakon je dobar, moderan i perspektivan, doneće mnogo benefita za sve građane Srbije, a ne samo za one u Beogradu. Zakon je bio na javnoj raspravi i svi koji imali primedbe mogli su tada da ih predstave – zaključila je Antuljeskova.

Izvor:Kurir/Sanja Đorđević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Objavljene zbirke zadataka za završni ispit

Oglasna Tabla

Uglavnom sunčano sa temperaturom do devet stepeni

Oglasna Tabla

Veliki podvig našeg sugrađanina Aleksandra u Francuskoj

Oglasna Tabla

Užički đaci na bilbordima Ministarstva prosvete

Oglasna Tabla

Dobri Nenad Đokić spasao kuče iz Đetinje posle 20 dana agonije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sadržaji Narodnog muzeja dostupniji osobama sa invaliditetom

Oglasna Tabla

Vojska poziva sve punolente mladiće da se prijave u vojnu evidenciju

Oglasna Tabla

Proleće će pokrenuti gondolu a gondola nove turističke projekte i sadržaje

Oglasna Tabla

Pregledi stručnih saradnika u Čigoti

Oglasna Tabla