OГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Darko Prelić dobitnik Zlatne frule

Frula je instrument koji je utkan u same temelje naše zemlje, njen zvuk se i dalje čuje i prenosi preko planinskih obronaka, pojedinih frulaša. To su uglavnom stariji ljudi, međutim Nova Varoš ima svoj mladi dragulj. Njegovo ime je Darko Prelić i on je dobitnik zlatne frule u Srbiji. Njegov talenat je pre svega prepoznala porodica, a kasnije su mu u ostvarenju sna pomogli i Dom Kulture „Jovan Tomić“ i kulturno umetničko društvo.

Sa jedanaest godine počeo je da svira frulu. Ljubav za sviranje frule nasledio je od svog oca od koga je naučio prve korake, a zatim krenuo na takmičenja. Kao član kulturno-umetničkog društva „Jovan Tomić“ iz Nove Varoši, prvi put je nastupao na sceni u Domu kulture sa svojim folklornim orkestrom. Pored frule Darko svira okarinu, dvojnice, gajde, klarinet i saksofon. Član je više folklornih društava u Srbiji, između ostalog deo je društva AKUD“ Ivo Lola Ribar“ u Beogradu, zatim KUD-a „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši, KUD-a „Zlatibor“ u Čajetini i deo je KUD-a „Abrašević“ u Pančevu.

Dobitnik je mnogobrojnih diploma, nagrada dodeljenih za prvo mesto na takmičenjima u Srbiji, ali i van granica naše zemlje. Jedno od najznačajnijih takmičenja na kojima je učestvovao u inostranstvo, bilo je na Međunarodnom folklornom festivalu u istaknutoj operskoj kući u gradu Bidgošć, gde je proglašen za najboljeg solistu-instrumentalistu festivala.

“ Učestvovao sam na više takmičenja širom Srbije i u inostranstvu, ali svakako najlepše takmičenje frulaša je u Prislonici kod Čačka koje ima dugu tradiciju. Najznačanija nagrada je bila za osvojeno 1. Mesto u kategoriji Savremenog sviranja 2016. Ove godine sam aktuelni šampion u saremenoj kategoriji sviranja I tu sam osvojio veliko priznanje. Od nas dvadeset sedam učesnika, osvojio sam proglašen za dobitnika zlatne frule u Srbiji”, rekao je Darko.

Na Dan opštine Nova Varoš, dodeljena mu je Zahvalnica za promociju kulturnog nasleđa opštine Nova Varoš, a brojne osvojene nagrade za prva mesta, samo su pečat i potvrda Darkove karijere velikog umetnika i uspešnog frulaša.

Pored talenta, umetničkog umeća i ljubavi prema ovoj vrsti duvačkog instrumenta, od velikog značaja je i kvalitet materijala od kojih se frule izrađuju, a novovaroški frulaš u svojoj kolekciji ima veliki broj frula koje je uglavnom dobio kao poklon i priznanje velikih frulaša, među kojima je i naš čuveni frulaš Bora Dugić.

“Frula može da se napravi I od plastike, metala I mnogih drugih materijala od kojih su majstori pokušavali da naprave frulu I uspešno su ih napravili, međutim frule se najčešće prave od šljivovog drveta. Šljiva je našem narodu najzanimljivije drvo, jer su frule izrađene od nje najzvučnije I imaju najlepši ton, a to je ono što se dopada našim ljudima. Frula se može praviti od bagrema, javora, bambusa, maklure od koje ima tri frule. To drvo je veoma tvrdo, zahvalno i ne može da propadne“, dodao je on.

Od bitnog značaja je da frula prilagođava melodiju vremenu u kojem opstaje, kako bi mladi prepoznali I zavoleli lepotu tradicionalnog srpskog instrumenta koji je sinonim naše zemlje.

“Verujem da mladi prepoznaju kvalitet ovog muzičkog instrumenta, zato što je Bora Dugić naš najpoznatiji istaknuti umetnik na fruli, koji je pokazao da se na fruli mogu svirati I drugi žanrovi, od kojih bi istakao I klasiku, muziku iz filma gde je komponovao mnogo melodija za filmove I serije, tako da su mladi to prepoznali I postal im je zanimljivo”, izjavio je Darko.

Izvor i foto: Zlatarpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одбојка: Златибор почео припреме, Тијана Малешевић са млађим категоријама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Министарство унутрашњих послова: Апел грађанима да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас сунчано и веома топло, до 37 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПИО фонд остао без великог броја пензионера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Миленка из Нове Вароши још увек нема, нестао пре 20 дана породица трага за њим

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тиодоровић: Разматрамо одлагање школске године и опцију да се одељења са 30 ученика деле

ОГЛАСНА ТАБЛА

Буктиња прогутала Фиат Пунто: Запалило се возило испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА