7.1 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

DANICA I DUBRAVKA POBEDNICE KONKURSA “VRATA KNJIGE”

Portalibris je na Sajmu knjiga predstavio i svoje pobednike konkursa “Vrata knjige” Danicu Bogojević sa “Tajnom iskre” i Mirjanu Uzelac sa “Žiži”. Njih je predstavila urednica Dubravka Dragović-Šehović, koja je ujedno i najavila novo izdanje ovog konkursa koji će tako ući u svoju treću godinu postojanja.

 vk

 Na konkursu gde su pobedile Danica i Mirjana stiglo je 60 rukopisa. “Tajna iskre me je kupila temom, razlikovala se od svega ostalog što je stiglo na konkurs. Ovo je Danici prvi roman, a pisala je o baltičkim Slovenima. Žiži mi je pokazala da volim romane o deci, samo što to jeste roman o deci, ali ne znači da je roman za decu. Mirjana je tu otvorila pitanja koja uopšte nisu dečja”, rekla je urednica o novim izdanjima i naglasila da čitalac neće imati utisak ni u jednom od ova dva slučaja da je reč o mladim autorima.

Mirjana Uzelac, autorka “Žiži”, se prva predstavila okupljenima sa konstatacijom da je teško pisati dečje romane. S obzirom da autorku interesuje grčka mitologija, to se itekako primećuje u delu koje ima, kako sama kaže – čudne junake, a u celu priču je upleten i Edgar Alan Po, dok se najosnovnija priča može svesti na: “nada je pobegla i samo deca mogu da je vrate”. Mirjana piše i kriminalističke romane, i kaže da ju je teško svrstati u žanr. Njeno težište u radu je na likovima i osećanjima.

Danica Bogojević je “Tajnu iskre” radila u tri sloja – od priče iz X veka u jednom staroslovenskom gradu, preko drugog sloja sa istinitom pričom o jednom arheološkom otkriću, pa do toga da se cela priča povezuje sa raspadom SFRJ. Za ovako zahtevnu priču i debitantski roman, Danica je morala da samo godinu dana prikuplja podatke i da ih uz pomoć prijatelja prevodi, pre nego što je krenula u sam ispis dela.

Jovana Ristić, portparol Portalibrisa, naglasila je da su im mnogi rekli da uz nepostojanje periodike koja bi omogućavala objavljivanja priča, sada je teško za novog autora da se probije. Postoje ukupno četiri konkursa, od kojih je jedino Portalibrisov žanrovski. Novo izdanje je tako najavljeno uz napomenu urednice Dubravke Dragović-Šehović da pisci ne
žure sa slanjem jer je bilo i nedovršenih radova koji možda imaju dobru ideju, ali ona ne stigne da dođe do izražaja.

Izvor: sfpisb.wordpress.com

output_nm92kd

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nisu hteli da zakrpe rupu, onda je Milan u rupu na sred puta posadio cveće, problem je rešen hitno ( FOTO)

Oglasna Tabla

Potreba za izmenom zakona: Porodiljama treba obezbediti makar minimalac

Oglasna Tabla

Titovim „Plavim vozom“ do Užičke republike

Oglasna Tabla

Truba Jevđića prošla ceo Solunski front: Zlatni instrumet čuva priče duže od sto godina

Oglasna Tabla

Hoće li električni automobili izazvati novu prirodnu katastrofu?

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Данас су Свети Врачи – Свети Козма и Дамјан

Oglasna Tabla

Danas oblačno i hladnije

Oglasna Tabla

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla