Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Dani evropske baštine 2018.

Evropska godina kulturnog nasleđa: Umetnost deljenja

Svake godine Dani evropske baštine se obeležavaju u gotovo svim evropskim državama, sa preko 70.000 programa u koje je uključeno više od 30 miliona građana. Narodni muzej Užice i ove godine učestvuje u manifestaciji, sa temom „Umetnost deljenja“.

Kroz ovu temu, naglasak se stavlja na potrebu upoznavanja i razumevanja kulturnog nasleđa kao zajedničkog resursa svih evropskih naroda, podizanju svesti o zajedničkoj istoriji i vrednostima, kao i jačanju osećanja pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru.

Ovo je prilika da se građani, posebno deca i mladi uključe u događaje i projekte, koji kroz promociju nacionalnog i lokalnog kulturnog nasleđa, otkrivaju uticaje evropske kulturne baštine.

U tom kontekstu je i konkurs za digitalnu fotografiju i video zapis na kojima će biti prikazan lokalni objekat na kome postoji trag evropskog kulturnog uticaja. Inspiracija se može naći na svakom koraku, od arhitekture, običaja, hrane, pića, odevanja i bilo čega drugog.

Fotografija može biti umetnička, grupna, selfi, humoristična, istorijska i dr, sve dok ispunjava propozicije koje se ogledaju u tome da se na njoj vidi uticaj evropske baštine na lokalnu zajednicu, bilo u pozadini ili prvom planu.

I video zapis može biti u bilo kojoj formi.Deca ili mladimogu snimiti ture kroz grad ili okolinu na kojima će obići odabrana mesta gde postoji evropski uticaj, ili jednostavno mogu pričati o bilo kom elementu nacionalne i lokalne kulture u kome postoji evropski uticaj. Priče i ture mogu biti predstavljene kroz izmišljene priče, bajke ili biti jednostavno prepuštene mašti, sve dok je vidljiva veza lokalne i evropske tradicije.

Fotografije i video zapise je neophodno postaviti na Instagram uz oznaku Instagram profila Narodnog muzeja Užice i haštagom #EHDs #HeritageMakers, a autori odabranih radova će dobiti priliku da tokom novembra 2018. godine posete Strazbur.

Užice Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju u toku

Oglasna Tabla

Ariljci “pokorili” Kragujevac

Oglasna Tabla

10 dužnosti srpskih đaka iz 1910. godine: Deca su se vaspitavala da, pre svega, budu dobri ljudi

Oglasna Tabla

Danas još toplije, sunčano, do 18 stepeni, a od ponedeljka SNEG

Oglasna Tabla

Pre 30 godina, đačke torbe su bile lakše, ali je znanje bilo veće

Oglasna Tabla

Odmalena sam stoku voleo, hit-video iz Požege: Dragan je lep, mlad i domaćin, ali neoženjen! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Plaćaćemo kauciju za jogurt i mleko: Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu

Oglasna Tabla

Maminin stopama: Bronza za Kalinu Bogojević

Oglasna Tabla

Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti još

Oglasna Tabla