OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас заседа Кризни штаб, на столу предлог пооштравања мера до краја јануара

Кризни штаб за борбу против епидемије изјасниће се данас о предлогу Министарства здравља да се прошири важење ковид-пропусница на 24 сата, све до краја јануара. Ставови чланова овог тела су подељени, па је неизвесно која „струја“ ће бити у већини. Медицински део Кризног штаба за овакво решење залаже се још од краја октобра, када су и уведене ковид-пропуснице за угоститељске објекте, а др Предраг Кон, епидемиолог и члан штаба, каже да не очекује неке драматичне промене противепидемијских мера.

За медицински део Кризног штаба организовање концерата на трговима је неприхватљиво, али мало је вероватно да би овакве манифестације сад могле да буду отказане.

– Оно што очекујем у овој ситуацији је да се поштују мере које су на снази. Концерте на трговима, а што је планирано, не може да подржи ниједан епидемиолог, нити лекар из Кризног штаба. Јасно је да је притисак велики, сматра се да треба да се допусти, не могу да прејудицирам – рекао је Кон. – Ризик је неупоредиво већи за оне који иду на овакве манифестације, а нису вакцинисани, заштићени или преболели и ако нису примили трећу дозу. Носите маске, без обзира на то што на отвореном то није обавезно.

У епидемиолошкој слици нема значајнијих промена: међу 13.574 тестираних, вирус корона потврђен је код 1.249 особа, док је од последица ковида за дан преминуло још 27 оболелих. Омикрон сој, који је брзо постао доминантан у земљама где је раније откривен, брзо може да погорша епидемиолошку слику, па лекари очекују брже ширење инфекције после новогодишњих празника.

СТУДИЈА О НИВОУ АНТИТЕЛА
У СРБИЈИ ускоро почиње велика национална студија о ефекту имунизације против ковида, најавила је, за РТС, професорка Медицинског факултета у Београду Љиљана Марковић Денић. Она је за РТС навела да је случајним избором одабрано 1.000 испитаника из 14 градова, они су добровољно пристали да се код њих прати динамика антитела током годину дана. Узорци ће се узимати од прве вакцинације у одређеним размацима и пратиће се кретање броја антитела. Носилац студије је Медицински факултет у Београду, а учествују ИНЕП, „Батут“ и домови здравља.

Извор:novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Као да је пола Србије сада кренуло на летовање: Возачи и путници рано јутрос сатима били „заробљени” на граници са Црном Гором

Oglasna Tabla

Почео двонедељни Великогоспојински пост

Oglasna Tabla

Уочи преговора о минималцу – колико траже синдикати, а шта нуде послодавци

Oglasna Tabla

На Тари врло лако можете срести усамљено лане, ево како да поступите кад их угледате

Oglasna Tabla

Временска прогноза за 15. август (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla