ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Данас заседа Кризни штаб, на столу предлог пооштравања мера до краја јануара

Кризни штаб за борбу против епидемије изјасниће се данас о предлогу Министарства здравља да се прошири важење ковид-пропусница на 24 сата, све до краја јануара. Ставови чланова овог тела су подељени, па је неизвесно која „струја“ ће бити у већини. Медицински део Кризног штаба за овакво решење залаже се још од краја октобра, када су и уведене ковид-пропуснице за угоститељске објекте, а др Предраг Кон, епидемиолог и члан штаба, каже да не очекује неке драматичне промене противепидемијских мера.

За медицински део Кризног штаба организовање концерата на трговима је неприхватљиво, али мало је вероватно да би овакве манифестације сад могле да буду отказане.

– Оно што очекујем у овој ситуацији је да се поштују мере које су на снази. Концерте на трговима, а што је планирано, не може да подржи ниједан епидемиолог, нити лекар из Кризног штаба. Јасно је да је притисак велики, сматра се да треба да се допусти, не могу да прејудицирам – рекао је Кон. – Ризик је неупоредиво већи за оне који иду на овакве манифестације, а нису вакцинисани, заштићени или преболели и ако нису примили трећу дозу. Носите маске, без обзира на то што на отвореном то није обавезно.

У епидемиолошкој слици нема значајнијих промена: међу 13.574 тестираних, вирус корона потврђен је код 1.249 особа, док је од последица ковида за дан преминуло још 27 оболелих. Омикрон сој, који је брзо постао доминантан у земљама где је раније откривен, брзо може да погорша епидемиолошку слику, па лекари очекују брже ширење инфекције после новогодишњих празника.

СТУДИЈА О НИВОУ АНТИТЕЛА
У СРБИЈИ ускоро почиње велика национална студија о ефекту имунизације против ковида, најавила је, за РТС, професорка Медицинског факултета у Београду Љиљана Марковић Денић. Она је за РТС навела да је случајним избором одабрано 1.000 испитаника из 14 градова, они су добровољно пристали да се код њих прати динамика антитела током годину дана. Узорци ће се узимати од прве вакцинације у одређеним размацима и пратиће се кретање броја антитела. Носилац студије је Медицински факултет у Београду, а учествују ИНЕП, „Батут“ и домови здравља.

Извор:novosti.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику