ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ

Данас у 16:57 стиже лето

На северној Земљиној хемисфери лето ће почети данас у 16 часова и 57 минута, а у исто време за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима.

На дан почетка лета обданица је најдужа, а ноћ најкраћа. Како је Сунце у нашем гклавном граду изашло у 04.51 сати, а залази у 20.27, то значи да ће обданица трајати 15 часова и 36 минута, а ноћ свега осам часова и 24 минута, саопштено је из Астрономског друштва „Руђер Бошковић” из Београда.

Како је наведенои у саопштењу, на дан почетка лета Сунце прави свој највећи дневни лук изнад хоризонта. Излази на североистоку, на југу достиже највећу дневну висину, а залази на северозападу.

Подневна висина Сунца је највиша на северној Земљиној полулопти – у Београду ће бити око 68 степени, у јужном Египту 90 степени тј. налазиће се у зениту, а на северном Земљином полу ће бити око 23 степена. Како се наводи, астрономи кажу да се Сунце у свом привидном кретању по еклиптици на дан почетка лета налази у тачки летњег солстицијума или сунцостаја.

Тада изгледа да се висина Сунца у подне не мења неколико дана пре и после почетка лета, тј. као да Сунце „стоји“, а привидно се не мења ни дужина „дана“, тј, обданице, додаје се у саопштењу.

Извор: ГЗС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Шведска стопира дигитализацију наставе: “Деца нам због таблета и апликација слабије читају и лошије пишу, враћамо се уџбеницима”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вештачка интелигенција могла би да открије мистерију иза НЛО

ОГЛАСНА ТАБЛА

ДАНАС ПОЧИЊЕ ВЕЛИКИ САМИТ БРИКСА У ЈОХАНЕСБУРГУ: Окупио „веома важне актере у међународној арени“ – Позив прихватио и Гутереш

ОГЛАСНА ТАБЛА

Наши белоглави супови харају светским небом, али никад не заборављају где им је дом

ОГЛАСНА ТАБЛА

У једној руци индекс са десеткама, а у другој волан камиона- Ивањичанка разбија стереотипе (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

ГСС саветује шта морате да знате када кренете на планину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ово су „Беба џин“ и мајка херој из Горњег Милановца – Сузана родила сина од скоро шест и по килограма: „Ово ми је треће дете, поносна сам на свог малишана!“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како да помогнемо оштећеном поврћу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Креманско пророчанство – Јопет ћемо у своју памет доћи, те ћемо нечастивог оћерати да га више никад, у име Божје, не видимо!