ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас сунчано и топло

Након летњег викенда, Србију је захватило захлађење, па је почетком ове седмице осетно свежије, на северу суво, а у јужним и централним пределима са падавинама. Добра вест је да следи стабилизација времена.

Веома снажан циклон налази се над Грчком и југом Балкана и овим пределима доноси време налик ураганском. Под утицајем овог циклона је и Србија, али у виду снажног североисточног струјања, при чему струји и нешто свежија ваздушна маса. Срећом, снажни облачни, падавински и олујни системи у склопу циклона изнад Грчке неће стићи до Србије.

Истовремено, над западном Европом простире се веома снажан термички висински гребен, уз ведро и право летње време.

У Србији ће данас бити знатно више сунца. На северу се очекује потпуно сунчано, у осталим пределима променљиво облачно, у јужним и источним пределима понегде са кишом и пљусковима са грмљавином.

Потпуна стабилизација времена следи од сутра.

На време у Србији у наредном периоду утицаће омега блокинг. Због веома високог притиска и термичког гребена изнад западне Европе, циклони и облачни системи са падавинама премештаће се доста јужније, преко Медитерана и доста северније преко најсевернијих предела Европе, док ће над већим делом копнене Европе бити стабилно, суво, топло и сунчано, на западу уз врућине.

Србија ће се и даље налазити између два веома изражена система, снажног циклона са југа Балкана и поља високох притиска са запада Европе.

У Србији ће од среде до краја седмице бити сунчано и топло, односно просечно топло време за ово доба године. Дакле, не очекују се велике врућине, а јутра ће бити свежа, у долинама и котлинама са маглом.

Максимална температура биће од 26 до 30°Ц, у Београду око 28°Ц. Просек максималне температуре за овај део септембра је од 24 до 28°Ц.

Према тренутним прогнозама, лето се неће тако лако предати.

Следеће седмице би све више јачао термички гребен са југозапада, па би у Србији и даље било сунчано и стабично, али и веома топло, због прилива све топлије ваздушне масе са Медитерана.

Максимална температура кретала би се у већем делу Србије од 30 до 34-35°Ц, али би у већини предела била углавном од 31 до 33°Ц.

Стабилно и право летње време потрајало би најмање до око 18. септембра.

И поред очекиваног веома топлог времена, нема бојазности да ће бити обарања температуних рекорда за септембар, јер је највиша икада температура у Београду у септембру била далеке 1946. године скоро 42°Ц.

Извор: Курир.рс/Телеграф

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа

Судар мотора и аутомобила у тунелу код Златибора, повређени мотоциклиста пребачен у болницу

Врели талас у Србији, данас још топлије

Пренос утакмице Србија – Словенија у ГКЦ-у

Мамбо Џамбо у Градском културном центру

Трибина „Националног центра за едукацију о спорту 2024“ у Ужицу

Први „ПП Фест” од 4. до 7. јула