ОГЛАСНА ТАБЛА
ПРАВОСЛАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас су Свети апостоли Вартоломеј и Варнава

Српска православна црква данас обележава празник Свети апостоли Вартоломеј и Варнава. Овај празник уписан је у црквеном календару подебљаним словом. Ове године данас се на исти дан слави и Духовски понедељак, уписан црвеним словом.

Свети Вартоломеј апостол

Био је један од 12 Исусових апостола. Сматра се да су Вартоломеј и Натанаило једна иста личност (Натанаило се помиње као један од дванаесторице у Јовановом Јеванђељу, док се у осталим Јеванђелима помиње Вартоломеј). Заједно са апостолом Филипом, његовом сестром и Светим Јованом Богословом, проповедао је Јеванђеље по Азији.

Јерапоље, Индија и Јерменија

Према Охридском прологу, Свети апостоли Филип и Вартоломеј су у Јерапољу молитвом умртвили велику змију, коју су назнабошци у храму држали и обожавали. У истом том граду молитвом су дали вид Стахију, који је 40 година био слеп. Због тога се светина дигла на њих и разапели су их на крст, и то Вартоломеја наопако. Утом се догодио земљотрес и погинуле су судије и многи народ. Осетивши то као казну Божју, многи притрчаше да скину апостоле с крстова, али је Филип већ био издахнуо. Вартоломеј, који је још био у животу, отишао је одатле у Индију, где је проповедао и превео на индијски језик Јеванђеље Матејево.

Одатле је отишао у Јерменију, где је од лудила исцелио цареву ћерку. Међутим, царев брат га је ухватио и разапео на крст, одрао му кожи и посекао главу у Албанопољу Јерменском.

Његово тело су у оловном сандуку сахранили хришћани. Пошто се над његовим моштима дешавало много чудеса, безнабошци су сандук бацили у море. Међутим, вода је донела сандук до острва Липарских, где га је епископ Агатон, по откровењу у сну, дочекао и сахранио у храму. Касније су мошти преношене у Беневент, па у Рим и над њима су се дешавала чудеса.

Свети Варнава апостол

Био је један од Седамдесеторице апостола. Рођен је на Кипру у богатој породици. Учио се заједно са Савлом код Гамалила. Најпре се звао Јосиф, али апостоли су га прозвали Варнавом, Сином Утехе, пошто је умео да теши.

Када су апостоли увели комуну, заједницу у којој је имовина заједничка, међу првима је продао своју њиву и донео новац апостолима. По преласку Савла у хришћанство, он га је први увео међу апостоле, а потом са Павлом и Марком проповедао Јеванђеље у Антиохији и по другим местима, а сви су били ученици Гамаила.

Место здравља

Пострадао је на Кипру од Јевреја, био је каменован 61. и био је сахрањен иза западних врата града Саламине са Јеванђељем по Матеју на грудима које је он својом руком преписао. Његов гроб је био непознат неколико векова, али како су многи добијали исцељење од болести на том месту, оно се прозвало местом здравља. У време цара Зинона и Халкидонског сабора, апостол Варнава се три пута у ноћи јавио архиепископу кипарском Антиму и објавио му свој гроб. То је било у време када је патријарх антиохијски Петар тражио да Кипарска црква буде под влашћу Антиохијског престола. Међутим, установљено је да Кипарска црква као апостолска буде самостална. Тако је постала аутокефалија Кипарске цркве.

Извор: Политика

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила