15.8 C
Uzice
октобар 22, 2019
SRBIJA

Данас славимо Светог Јована Крститеља – Јовањдан

Сабор Светог Јована Крститеља – Јовањдан, 20. јануара по новом, а 07. јануара по старом календару један је од празника посвећених светитељу и пророку који је најавио долазак Спаситеља и крстио га на реци Јордан.

Он се празнује данас у свим храмовима Српске православне цркве и у православним домовима као једна од најчешћих српских слава.

Према предању, многи су мислили да је Јован обећани месија, али је он, препознавши Исуса када је слушао његове прве јавне проповеди, рекао: „То је јагње Божије које узе на себе гријехе свијета“.

У Цркви је светитељ познат и као Јован Претеча, а његов празник сврстава се у ред највећих пророчких празника, јер се за Светог Јована, најближег следбеника и блиског рођака Исуса Христа, везује почетак мисије Спаситеља и почетак хришћанске проповеди.

Овај празник се слави дан после Богојављења, као сећање на Крштење Исусово и улогу светитеља који је припремао народ за нову веру.

,,Ја вас крштавам водом, али онај што иде за мном јачи је од мене… Он ће вас крстити Духом Светим и огњем„, ријечи су Светог Јована који је крштавао народ у ријеци Јордан и позивао на покајање.

На православним иконама Свети Јован је најчешће представљен са крстастим штапом у левој руци и написом – ,,Покајте се, јер је близу Царство небеско“.

Од младости је био посвећен вери и као бранилац јавног морала супротстављао се разврату римског друштва који је у његово време достигао врхунац.

Свети Јован је јавно осудио и цара Ирода Антипу који је преотео жену свом брату Филипу. Царица Иродијада је, каже предање, наговорила кћерку Салому да од Ирода затражи главу Јованову.

Занесен Саломином игром, Ирод је наредио погубљење Јована Крститеља.
Овом догађају посвећен је посебан празник познат као Усјековање главе Светог Јована Крститеља, а на иконама се слика светитељ који у десној руци држи своју одсечену главу.
За овај празник везује се, како је записао Свети јеванђелиста Лука, и догађај преношења руке светитеља у Антиохију из Севастије, где је погубљен.

Десна рука Светог Јована, којом је крстио Христа, одувек је чувана као највећа светиња, а сада се налази у Цетињском манастиру.

Свети Јован је узор поштења и правдољубља, па се и у српском православљу поштује и обичај братимљења „по Богу и Светом Јовану“.

Извор:ин4с.нет

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Danas prognoziran najtopliji 21. oktobar u poslednjih 90 godina

Oglasna Tabla

Novi Tesla: Mladi naučnik dobio 107 nagrada i priznanja, među njima i zlatna medalja na Olimpijadi iz oblasti zaštite životne sredine

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 20. oktobar

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla