ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас се обележава Светски дан спавања

На наше здравље утичу физичка активност, исхрана, али и добар сан. Од 2008. године обележава се Светски дан спавања, сваког трећег петка у марту. Ове године слоган за обележавање овог дана је „Спавање је есенцијално за здравље“.

Има дана када нам се чини да смо стално уморни. Главобоља, недостатак енергије, исцрпљеност често су последице лошег сна.

„Промена временских прилика – последњих два дана смо заправо били сведоци заправо четвртог годишњег доба у Београду – од изразито топлог доброг и лепог времена, до кишног и тмурног времена. Управо те промене временских прилика, волимо да кажемо временских акорда, су оно што наш организам нарушава, а наручито оне особе које су подложне утицају временa које зовемо метеoропате чини доста раздражљивим, осетљивим и исцрпљује наше механизме адаптације. Зато, ако говоримо и о квалитету спавања, долази и до нарушавања квалитета спавања, а нарoчито променом временских прилика којима смо били сведоци”, каже проф. др Драган Хрнчић, неурофизиолог.

Ипак, на квалитет сна може да се утиче. Стручњаци кажу да у свакодневну рутину треба да уведемо хигијену спавања.

„То би подразумевало да имамо и одређено време одласка на спавање, да непосредно пред спавање бар неколико сати – два, три сата не узимамо кофеинске напитке и да се сат до два времена не бавимо интензивном физичком активношћу. А важно је да и просторија у којој спавамо буде замрачена и да температура буде нешто мања него у дневној соби”, додао је проф. др Хрнчић.

Понекад и прелазак из једног годишњег доба у друго ремети сан. Како то да спречимо, а не лечимо?

„То би значило да се већ сада постепено се излажемо сунцу, дневној светлости, и да своје активности постепено прилагођавамо свему ономе што нас чека у пролеће, то је заправо, доста више шетње, доста хидратације, узимање довољно количине напитака и, заправо, прилагођавање самог спавања и времена када се будимо”, саветује професор.

Без обзира на то да ли сте међу онима који по свом биоритму припадају категорији „сова“ и најбоље функционишете ноћу, или сте у категорији „шева” и дан је ваше време, неопходно је седам до девет сати сна, да би се организам обновио и био спреман за нови радни дан.

Извор: РТС/Златибор пресс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа