Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Данас се обележава Дан сећања на почетак Другог светског рата у Југославији

У Србији се данас обележава Дан сећања на почетак Другог светског рата у Југославији 1941. године, када је у јутарњим часовима почео ваздушни напад нацистичке Немачке на Београд.Тим поводом министарка културе Маја Гојковић ће као специјална изасланица председника Републике положити цвеће и симболично оставити књигу на локалитету некадашње Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу, а представници Града Београда ће такође на различитим локацијама положити цвеће.

Београд, који је три дана пре почетка бомбардовања проглашен отвореним градом, у 6.30 часова напала су 234 бомбардера и 120 ловаца.
У бомбардовању настављеном и наредна два дана погинуло је око 2.500 особа, уништено је више стотина зграда, међу њима и здање Народне библиотеке Србије, установе основане 1832. године, са око 300.000 књига, укључујући средњовековне рукописе и друга дела од непроцењиве вредности за српску културу.
Априлски напад на Југославију био је одмазда за 27. март 1941. када је оборена влада и намесништво чија је прва личност био кнез Павле Карађорђевић.
Влада Цветковић-Мачек је два дана раније, у настојању да некако одржи земљу ван ратних збивања, а после бројних притисака и условљавања из Берлина, 25. марта 1941. у Бечу, потписала протокол о приступању Тројном пакту.

Уследиле су, у Београду, и другим градовима земље 27. марта 1941. масовне демонстрације, као израз подршке пучу, и западним савезницима.
Београдску владу је о часу напада претходно обавестио војни аташе Краљевине Југославије у Берлину, пуковник Владимир Ваухник.
За време масовног бомбардовања југословенских градова на хиљаде цивила је изгубило живот, а дошло је и до значајних материјалних разарања, попут уништења привредних, образовних, здравствених и културних здања.

Југословенска војска капитулирала је 17. априла.

 

Извор: ГЗС/Танјуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У ритму недеље са Слободанком Станков (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани опрезнији са зајмовима због све скупљих некретнина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршница Базума у Ужицу: Џез на српски начин

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ево где у Србији просечне плате имају шест цифара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дојаве о бомбама у школама широм Србије – Родитељима речено да не доводе децу на наставу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Спремност у свим ситуацијама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак 29.05.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Невреме правило хаос у деловима Србије: Ванредно у околини Пожеге и Ужица, путеви у Златиборском округу оспособљени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почињу пријаве за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА