OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Danas se navršava 28 godina od prvih velikih demonstracija u Beogradu

Danas se navršava 28 godina od prvih velikih opozicionih demonstracija koje je u Beogradu, zbog politike tadašnje državne Televizije Beograd prema opoziciji, 9. marta 1991. organizovao Srpski pokret obnove (SPO).
Tokom demonstracija na kojima je učestvovalo na desetine hiljada gradjana, poginuli su učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a više stotina gradjana je povredjeno.

Demonstracije su na kratko uzdrmale vlast tadašnjeg predsednika Srbije i lidera Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, a režim je na ulice Beograda te večeri poslao tenkove Jugoslovenske narodne armije.

Protest je predvodio predsednik SPO-a Vuk Drašković, sa zahtevom da tadašnji čelnici državne televizije podnesu ostavke.

Neposredan povod za protest bio je komentar na TV Beograd u kojem je SPO optužen da je produžena ruka „ustaškog“ hrvatskog režima.

Pozivu na okupljanje u subotu 9. marta, nazvanom i Miting protiv petokrake, pridružile su se Demokratska stranka i više drugih opozicionih stranaka.

Dešavanja na Trgu republike prikazala je televizija Studio B, čiji je program potom prekinut.

Pošto okupljeni nisu mogli dobro da čuju Draškovićevo obraćanje sa postolja spomenika Knezu Mihailu, lider SPO-a se popeo na balkon Narodnog pozorišta odakle je uzviknuo „juriš“, reagujući na napad policije na okupljene gradjane koji su uzvikivali „bando crvena“ i „Slobo Sadame“.

U protest su naredno veče ušli studenti, koji su krenuli sa Novog Beograda i uspeli da probiju policijsku blokadu na mostu i dodju u centar grada. Kod Terazijske česme, nekoliko dana smenjivali su se govornici u, kako je nazvana, plišanoj revoluciji.

Milošević je uzalud probao da odgovori kontramitingom na Ušću ali je na kraju ipak morao da ispuni zahtev za smenu generalnog direktora Televizije Dušana Mitevića i njenih vodećih ljudi, koji su podneli ostavke. Ostavku je podneo i ministar policije Radmilo Bogdanović.

Drašković je povodom 27 godina od demonstracija rekao da je 9. mart 1991. simbol početka „duge i preskupo plaćane borbe Srbije za evropsku budućnost“ i da danas mladi ljudi u Srbiji ne znaju gotovo ništa o svemu tome, kao i da se piše lažna istorija o zbivanjima tragičnih 1990-ih godina.

GZS/Beta

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ovo je planina na koju se Sveti Sava popeo sa velikom mukom, a po tome je i dobila ime: Mučanj postaje sve atraktivnija turistička destinacija u Srbiji

Oglasna Tabla

Njena kuća je sređena već u 7 i 20: Zlatna pravila mame šestoro dece za dom bez nereda

Oglasna Tabla

Bolnice u Srbiji prepune, zdravstveni radnici na izmaku a pik se tek očekuje

Oglasna Tabla

Stiže spas: Vakcina protiv korone već u septembru? Testiranje u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Iz Čigote apeluju za pomoć

Oglasna Tabla

Sedam čarobnih čajeva koji mogu da zamene veštačku hormonsku terapiju

Oglasna Tabla

Pritvor zbog gađanja banera sa likom Vučića

Oglasna Tabla

Danas ujutru sveže, tokom dana toplije i pretežno sunčano

Oglasna Tabla

Upis u srednje škole: Po prvoj želji upisano 64 odsto đaka

Oglasna Tabla