14.2 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

DANAS PROTEST MALINARA U IVANJICI

Ivanjica – Asocijacija malinara Srbije danas će u 16:00 sati organizovati potest u Ivanjici zbog niskih otkupnih cena malina koje su od 120 do 157 dinara, iako su izvozne cene tog voća od dva do 3,8 evra po kilogramu, rekao je danas predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

On je rekao da će se na protestu okupiti proizvođači malina i kupina iz Ivanjice, Arilja, Prijepolja, Užica, Dragačeva i drugih gradova gde se pretežno uzgaja malina i kupina, kao i predstavnici drugih krajeva Srbije.

– Tražimo da otkupljivači malina i kupina povećavaju otkupne cene tog voća u skladu sa cenama po kojima izvoze tu robu, kako je i dogovoreno na poslednjem sastanku sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem – rekao je Radović i dodao je otkupna cene kupine do 50 dinara po kilogramu, a prozvođači tvrde da im troškove pokriva samo cena veća od 100 dinara.

Drugi zahtev proizvođača malina i kupina je da ih primi predsednik države Aleksandar Vučić iako je on, kako je rekao Radović, već odgovorio da nije nadležan za cene malina.

Dodao je da je zahtev proizvođača malina i kupina i da predsednik Srbije odloži donošenje zakona o plaćanju doprinosa za penzijsko osiguranje sezonskim radnicima.

– U najgoroj godini u poljoprivredi država hoće da poljoprivrednim proizvođačima nametne na leđa još jednu obavezu, a to je da sezonskim radnicima plaćamo doprinos za penzijsko osiguranje – rekao je Radović.

Zahtev Asocijacije malinara Srbije je da se donošenje tog zakona odloži dok se ne obezbede uslovi među kojima je zaštita proizvoda po poreklu i dok tržište ne obezbedi odgovarajuće cene malina i kupina.

Radović je dodao da će Upravni odbor Asocijacije doneti odluku o seriji protesta po gradovima Srbije.

Izvor: Beta

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đorđe Balašević doživeo infarkt!

Oglasna Tabla

Uskoro naplata ulaska vozilima u Nacionalni park Tara

Oglasna Tabla

Razvojni psiholog: Uskraćivanje igre zarad ranog učenja veoma šteti deci

Oglasna Tabla

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

Oglasna Tabla

Održana trbina „Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

Oglasna Tabla

Milutin je ispao iz čamca i stradao: Ronioci pronašli telo Užičanina koji se utopio u Zlatarskom jezeru

Oglasna Tabla

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Oglasna Tabla

II nagrada na Međunarnom sajmu urbanizma u Nišu

Oglasna Tabla