ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Прелиминарна ранг-листа пензионера за рехабилитацију о трошку Фонда ПИО

Прелиминарна ранг-листа корисника пензија који ће бити упућени на рехабилитацију о трошку Фонда ПИО у неку од 25 бања Србије у току ове године, објављена је јуче на огласним таблама удружења пензионера и у филијалама Фонда. Ове године пристигло нам је преко 60 хиљада захтева за бесплатну рехабилитацију у бањама, а њих 21.500 остварило је право. Приговори надлежној комисији могу се поднети у року од пет радних дана од дана објављивања ранг-листе на огласној табли, односно од 4. до 8. марта, рекао је заменик директора Фонда ПИО Александар Милошевић.

Навео је да је Комисија дужна да у року од пет дана размотри поднете приговоре, обавести подносиоце приговора и утврди коначну ранг-листу корисника који су остварили право на рехабилитацију.

Према речима Милошевића, у складу са прописаним роковима, коначна ранг-листа ће бити објављена 14. марта, а након тога ће и први пензионери бити упућени на бањски опоравак, што се очекује већ крајем марта.

Средства која се издвајају за друштвени стандард за чак 77 одсто су већа у односу на претходну годину, с једне стране због појачане наплата доприноса у поређењу са истим периодом прошле године, а са друге зато што се, на основу измена Закона о ПИО, за друштвени стандард сада издваја 0,15 одсто од изворних прихода Фонда, у односу на досадашњих 0,10 процената, рекао је Милошевић.

Навео је да се за финансирање опоравка пензионера у бањама издваја 85 одсто, што је номинално 1,05 милијарди динара од укупно издвојених 1,24 милијарде динара средстава за унапређење друштвеног стандарда у овој години.

„Из тих разлога Фонд ће током 2024. године моћи да упути 21.500 пензионера на бесплатну рехабилитацију, што је највећи број до сада, истакао је Милошевић.

Подсетио је да Фонд сноси трошкове рехабилитације корисника пензије у трајању од 10 дана у току календарске године, у једној од 25 установа предвиђених Правилником о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО, путне трошкове у висини цене аутобуске, односно возне карте ИИ разреда, као и трошкове смештаја и превоза пратиоца корисника који је остварио право на помоћ и негу другог лица и у другим изузетним случајевима.

Корисник пензије се на рехабилитацију упућује према исказаној жељи, у складу са смештајним капацитетима установе, која није контраиндикована његовој медицинској документацији, рекао је Милошевић.

Указао је да Фонд ПИО корисницима обезбеђује комплетан десетодневни боравак у бањи, а то значи да је, поред услуге смештаја и пуног пансиона, сваком кориснику обезбеђен лекарски преглед приликом пријема са формирањем историје болести, ЕКГ, основне и циљане лабораторијске анализе, редовне лекарске визите сваког радног дана, присуство дежурног лекара после подне, ноћу и нерадним данима, као и све терапијске процедуре из области из којих се пружају услуге – најмање три врсте терапија и издавање отпусне листе.

По објављивању коначне ранг-листе, Фонд ће слати писана обавештења корисницима да су остварили право на рехабилитацију у установи, као и обавештења о списку области из којих се пружа рехабилитација и спецификацији услуга које ће им обавезно бити пружене приликом коришћења рехабилитације. Истовремено, Фонд ће РХ центрима достављати спискове корисника који су остварили право, а у наредном периоду из РХ центара ће позивати кориснике како би са њима договорили термин боравка, објаснио је Милошевић.

Према његовим речима, највеће интересовање влада за Врњачку бању, Бању Ковиљача, Бању Кањижа, Сокобању.

Извор: ГЗС / Тањуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Био бизнисмен у Канади, па продао кућу и јахту и вратио се у Србију: Наш певач променио је живот из корена после емисије Никад није касно, а сада је поново изненадио

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јаковљевић: Отворено писмо директору Института за воћарство у Чачку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошарка: Златибор се не предаје пред најтежим задатком

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најсиромашнији пензионери добијају пакет помоћи – ево шта се све налази у њему

ОГЛАСНА ТАБЛА

Које се новчанице најчешће фалсификују у Србији и како да их препознате

ОГЛАСНА ТАБЛА

НБС: Одложено плаћање и на рате без камате DinaCard картицама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона одавно прошла, али цене остају исте: Пет кафа на Копаонику – 2.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

И ове године бесплатни уџбеници за одређене категорије ученика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики дан за мештане Врутака, после 40 година асфалтиран пут (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА